Scroll down voor lekkere recepten met Japanse sojasaus.
Shoyu en tamari zijn allebei Japanse sojasauzen. Ze lijken op elkaar, maar verschillen toch iets in smaak, ingrediënten en gebruik.
Shoyu is de klassieke Japanse sojasaus, gemaakt van sojabonen én tarwe. Door de fermentatie krijgt shoyu een milde, gebalanceerde umamismaak met een lichte zoetheid. Lekker voor sushi, wokgerechten en marinades. Shoyu is de meest gebruikte sojasaus.
Tamari is een sojasaus zonder tarwe, waardoor het vaak glutenvrij is. De smaak is dieper, voller en minder zout dan shoyu. Ideaal voor dips, soepen en als smaakversterker in sauzen.
Japanse sojasauzen (zoals shoyu en tamari) worden traditioneel gebrouwen met enkel natuurlijke ingrediënten. Ze zijn gebalanceerd, minder zout en subtiel zoet door de fermentatie van tarwe. Dit geeft ze een pure, complexe umamismaak die goed in balans is.
Chinese sojasauzen worden vaak sneller geproduceerd en bevatten vaak toegevoegde suiker of melasse. Hierdoor zijn ze zoeter en soms dikker. Vind je het belangrijk dat je een puur en authentiek product in handen hebt, dan is Japanse sojasaus meestal een betere keuze.
Onze favoriete recept met sojasaus is er één die we niet voor je gaan gatekeepen. Je wilt deze gewoon in je standaard recepten-repertoire hebben. Het heeft alle smaken in zich, is makkelijk te onthouden en past vooral heel goed bij noodles. Komt ‘ie (voor 1 persoon):
Deze wil je echt even screenshotten. Dit is een basis waar je op vele manieren van kan genieten. Doe je er miso bij, dan is het ook een goede basis voor je ramen of soep.
Een scheutje sojasaus geeft je soep direct een diepe umamismaak. Voeg het toe:
Shoyu voor een milde touch, tamari voor een vollere smaak. Welke kies jij?
Sojasaus geeft je dressing een hartige umami-kick. Mix het met:
Shoyu zorgt voor een milde balans, tamari geeft een diepere smaak. Welke past bij jouw salade?
Sojasaus is de smaakmaker die je dipsaus máákt. Mix het met:
Shoyu voor mild en gebalanceerd, tamari voor een diepere umami. Welke kies jij?