Miso ramen maken is easy. Vooral met een vegan recept als dit. Je start met dashi. Dat doen ze in Japan eigenlijk altijd. De dashi is de basisbouillon van je soep. Je kunt dit ook overslaan, maar dan mis je wel wat umami in je soep. Proef dan goed en voeg extra tamari of miso toe. In een ramen tentje doen ze vaak juist heel lang over de bouillon, en dat proef je echt. Heb je een nachtje de tijd, laat de bouillon dan gewoon lekker een nachtje trekken. Je zult zien dat de smaken nog veel meer bij elkaar komen.
Diner & lunchNoodlegerecht2 grote bowls15 minuten bereiden4 uur weken
Cecilia is chefkok, fotograaf en reisblogger. Eten is haar passie. Ze verhuist regelmatig naar een ander land en ontdekt dan ook graag de beste Europese restaurants. Ze inspireert met vette reistips en foodvideo's.
Zo maak je het
Maak de dashi minimaal 4 uur van tevoren. Doe de shiitake, de kombu en het water in een pan. Zet 4-20 uur in de koelkast.
Haal de geweekte kombu uit de pan en gooi deze weg.
Snijd de shiitake in plakjes en houd apart.
Pers de knoflook. Rasp de gember. Voeg samen met de miso, tahin en tamari toe aan de dashi.
Voeg de ramennoedels en plakjes shiitake toe aan de bouillon en kook in 3 minuten gaar.
Voeg in de laatste 1-2 minuten de paksoi en het witte gedeelte van de bosuitjes toe. Zet het vuur uit.
Verdeel de noedels over twee diepe kommen. Giet de bouillon erbij.
Snijd de tofu in dunne plakjes. Gerookte tofu is superlekker om zo te eten. Je kunt de plakjes wel even onderdompelen in de soep, zodat ze warm zijn.
Top de soep af met de tofu, de rest van de bosui, een scheutje sesamolie en eventueel nog wat tamari.
Tip(s)
Wil je de tofu extra smaak geven? Rol de plakjes in een laagje arrowroot en bak ze in flink wat kokosolie in een koekenpan goudbruin.