Basis misosoep

Glutenvrij
Vegan
Notenvrij
Koolhydraatarm
Pindavrij
Japans
Het recept voor de beste misosoep is een goede basis. En een echte, authentieke Japanse misosoep begint met dashi. Dashi is een traditionele bouillon van shiitake en kombu (jodiumrijk zeewier). Voor Japanners is dashi echt een must. Daarnaast is het belangrijk dat je voor je misosoep een goede miso gebruikt. Liefst één die langere tijd gefermenteerd heeft, want dan proef je die krachtige smaken terug in je soep. Welke miso je gebruikt voor je misosoep, bepaalt de smaak en de rest van de ingrediënten. Voor dit basisrecept voor misosoep gebruiken wij genmai miso, want die is glutenvrij en dus geschikt voor iedereen. Voor de rest van de ingrediënten heb je echt genoeg aan een scheutje sesamolie, tamari en tofu. Zijden tofu zie je vaak in Japan, en is een snelle, eiwitrijke en vegan toevoeging.
LunchSoep1 kom5 minuten bereiden1 uur weken
Delen:

Dit heb je nodig

Voor de dashi:Shiitake koshin1 st.Kombu0,5 strip
Water300 ml
Ui1 kleine
Instant wakame1 el
Zijden tofu80 g
Genmai miso1 el
Optioneel
Bosuitjes
Tamarischeutje

Chef

Ingrid Duifhuizen
Ingrid is brand manager bij TerraSana. Ze besteedt haar tijd het allerliefst aan eten. Koken, (samen) eten, schrijven en praten over eten. Receptontwikkeling en foodfotografie is een heerlijke on-the-side passie van haar.

Zo maak je het

  1. Maak van tevoren de dashi. Doe de shiitake, de kombu en het water in een kom. Zet een nachtje in de koelkast. Geen tijd? Laat het dan minimaal een uur weken.
  2. Snipper de ui. Snijd de harde puntjes van de geweekte shiitake en snijd de rest in plakjes.
  3. Doe de sesamolie in een steelpan en bak de ui in 2 minuten glazig. Voeg de shiitake toe.
  4. Verwijder de kombu uit de dashi en giet de bouillon in de steelpan. Breng aan de kook.
  5. Voeg de instant wakame toe.
  6. Snijd de bosui fijn. Snijd de tofu in blokjes van ca. 1 cm.
  7. Voeg de miso toe aan de hete dashi en roer tot de miso is opgelost. Zet het vuur uit.
  8. Giet de miso in kommen.
  9. Top af met de tofu en bosui. Breng evt. verder op smaak met een scheutje tamari of sesamolie.

Tip(s)

  • Vervang genmai miso voor mugi, shiro of hatcho miso.
  • Vervang bosui voor reepjes wortel, rettich, paksoi of taugé.
  • Vervang instant wakame voor arame of nori crinkles.
  • Vervang zijden tofu voor seitan.