Een echte zeewiersmaak herken je gauw genoeg. Toch kan er behoorlijk veel verschil zitten in smaak. In al onze zeewieren proef je een zuivere, aromatische zeesmaak terug. Zo min mogelijk zilt, zo veel mogelijk van de typisch Japanse umamismaak én de smaak van de zee.
Behalve kombu komen al onze zeewieren uit de Ise-Shima baai in Japan. Omdat kombu het beste groeit in een koud klimaat, oogsten we dat op het noordelijke eiland Hokkaido. Wat de meeste zeewieren gemeen hebben, is dat ze erg goed samengaan met onze Japanse smaakmakers. Tamari, gembersiroop, ume su, sesamolie en mirin: ze complimenteren ieder soort zeewier.
Hiziki |
|
Smaak | Sterk umami, echte zeewiersmaak |
Bite | Iets stevig |
Herkomst | Met de hand geoogst in de Ise-Shima baai in Japan |
Lekker met | Frisse of knapperige groente of fruit, zoals wortel of appel |
Misosoep | |
Japanse smaakmakers als tamari, gembersiroop, ume su | |
Weken / koken | 10 minuten weken, 15 minuten koken |
Overig | Ook wel hijiki genoemd |
Erg vezelrijk (47,2 g per 100 g) | |
Nori |
|
Smaak | Zachte umamismaak, subtiele zeewiersmaak |
Bite | Knapperig |
Herkomst | Met de hand geoogst in de Ise-Shima baai in Japan |
Lekker met | Sushi |
Salade | |
Noodles of rijst (pokebowl) | |
Weken / koken | Kan zo gegeten worden, of geroosterd |
Overig | Verkrijgbaar in 4 soorten: snippers, aonori, ongeroosterd en sushi nori. |
Arame |
|
Smaak | Mild, subtiele zeewiersmaak |
Bite | Zit tussen hiziki en wakame in. |
Herkomst | Met de hand geoogst in de Ise-Shima baai in Japan |
Lekker met | Frisse salades of pickles |
Japanse smaakmakers als shoyu, sesamolie, mirin | |
Rauwkostachtige groenten als rettich en wortel | |
Weken / koken | 5 minuten weektijd, 15 minuten kooktijd |
Overig | Wordt ook wel ‘zeewier voor beginners’ genoemd |
Wakame |
|
Smaak | Licht umami, echte zeewiersmaak |
Bite | Glad |
Herkomst | Met de hand geoogst in de Ise-Shima baai in Japan |
Lekker met | Zure ingrediënten (citroen of gepekelde komkommer) |
Misosoep | |
Weken / koken | 5 minuten weken, 1 minuut koken |
Overig | Ook te koop in een biologische variant |
Kombu |
|
Smaak | Umami |
Bite | Hard, je eet kombu meestal niet op |
Herkomst | Geplukt in het noordelijke Hokkaido in Japan |
Lekker met | Rijst |
Bonen | |
Bouillon / dashi | |
Weken / koken | Kook kombu met een gerecht mee |
Overig | Ook te koop in een biologische variant |
Natuurlijke smaakversterker | |
Hoog in jodium (230 mg) |
Vorig jaar bezochten we de ultraschone, beschermde Ise-Shima baai in Japan. Dit is de plek waar ’s werelds beste zeewieren vandaan komen. Het was prachtig! We zagen met eigen ogen hoe het zeewier met de hand geoogst wordt en veelal in het wild groeit. Jij kunt met ons meekijken, want we hebben het voor je vastgelegd: