Hoe maak je een klassiek stoofpotje vegan of vegetarisch? Hoe maak je het lekker umami zonder rundvlees te gebruiken? Het antwoord is seitan, zeewier en miso. Méér umami tegelijk ga je er niet in krijgen. Een heerlijk vegan recept als je minder vlees wilt eten, maar wel die smaak en bite van vlees in je stoofpot wilt. Oh, en dit recept is gemaakt door Sytse, en zijn slogan is: als ik het kan koken, kan jij het helemaal. Hij ging dus voor een zo makkelijk mogelijk stoofgerecht waar je body en mind blij van worden.
Sytse doet veel tegelijk. Hij heeft meerdere bedrijven en een blog. Zijn leven draait het om de natuur, plantaardig eten, groen en met aandacht leven. Naast blogger en is hij tarotist en reikimaster. Check hetgroenebroertje.nl
Zo maak je het
Laat de seitan uitlekken in een vergiet.
Spoel de arame af en laat 5-10 minuten weken in koud water.
Snijd de ui, knoflook en paprika in stukjes. Rasp de gember.
Doe een eetlepel kokosolie in een koekenpan en bak de ui, knoflook en gember 3 minuten op middelhoog vuur.
Voeg de seitan toe aan de uien, roer en zet het vuur zacht.
Borstel de wortelen schoon en snijd ze in stukjes. Doe vervolgens de paprika en de wortelen bij de seitan en voeg 8 el tamari toe.
Giet de arame af en spoel het nog één keer schoon. Voeg de zeewier vervolgens toe aan het seitanmengsel en roer door.
Doe het deksel op de pan en laat het geheel zo’n 30 minuten sudderen op zacht vuur. Roer zo nu en dan door.
Voeg op het laatst de hatcho miso toe. Roer totdat de miso is opgelost.
Deze Japanse stoofpot maak je helemaal compleet met soba, zwarte rijstnoedels of sushirijst. Bestrooi eventueel met furikake, een Japans sesamstrooisel.