Umami bowls
Ken je dat, van die lekkere hartige bowls vol met verschillende groente en kleuren? Wist je dat zelf quinoa bowl, buddha bowls en poke bowls maken helemaal niet ingewikkeld of veel werk hoeft te zijn? De truc is om de juiste sausjes en marinades te kiezen. Laat dat met deze umami-saus nu net supersimpel zijn!
Wat is het verschil tussen een poke bowl, quinoa bowl en een buddha bowl?
Poke bowl
De poke bowl is een traditioneel Hawaiiaans gerecht, en is in de loop van de jaren beïnvloed door de Japanse keuken. In de poke bowl zoals je die nu kent, lijken de ingrediënten veel op sushi. De basis is sushirijst; daar vul je je kom mee. De verschillende ‘secties’ in de kom bestaan meestal uit rauwe vis, zoals tonijn en zalm, gecombineerd met groente als komkommer, zeewier (wakame en nori), edamame en avocado. Doe je het de vegan way, dan kom je snel uit op tofu.
De sausjes bij een poke bowl zijn heel bepalend. Een combinatie van een (vegan) mayonaise met wasabi of sriracha, sojasaus of ponzu (een lichtere sojasaus met citrus) zijn het meest gebruikelijk.
De sesam- en chili toppings zijn ook best Japans. Denk aan togorashi (een chilipepermix), furikake (sesam en zeewier) of gomasio (sesam en zout). De rijst kan zowel warm als op kamertemperatuur geserveerd worden, de toppings van een pokebowl zijn meestal gekoeld.
Quinoa bowl
Bij een quinoa bowl is (de naam zegt het al) quinoa de basis van het gerecht. Je kookt de quinoa en serveert die in een kom. Dat combineer je met een scala aan groenten, eiwitten, gezonde vetten (avocado of noten) en een dressing of saus van jouw keuze.
Quinoa bowls zijn voedzaam en veelzijdig, een soort mix-en-match van gezonde ingrediënten. Je eet een quinoa warm, op kamertemperatuur of koud.
Buddha bowl
Een buddha bowl lijkt op de quinoa bowl, maar de basis kan ook uit andere (oer)granen bestaan. Denk aan boekweit, gierst, couscous, bulgur of spelt. De groenten, eiwitten en saus kies je weer helemaal zelf. Buddha bowl zijn meestal vegetarisch of vegan, vis of vlees speelt dus een minder grote rol dan in bijvoorbeeld een poke bowl. En: hoe kleurrijker, hoe beter!
Waarom de naam Buddha voor een buddha bowl? Daar zijn meerdere ideeën over. Sommige zeggen dat de naam buddha bowl komt van hoe het eruitziet: een kom vol eten met verschillende kleurrijke ingrediënten in secties gerangschikt, wat lijkt op de volle buik van een Boeddha-beeld. Het idee is eigenlijk dat het eruitziet als de ronde vormen die je bij zo’n beeld ziet. Er is dus geen officiële link tussen dit recept en Boeddha, maar de kom vol voedzaam eten refereert naar de balans en overvloed die worden geassocieerd met Boeddha’s leer van welzijn en harmonie. Een buddha bowl geeft het idee van balans en gezondheid.