Ramen is eigenlijk de benaming voor het hele gerecht. Dus de bouillon én de noedels. In Japan eten ze daar meestal plakken varkensvlees en een ei bij. Ook altijd een stukje nori, zeewier (bijv. wakame) en bosui. Toppings als furikake of gomasio de ramen helemaal af.
Eet je liever geen varkensvlees? Wij ook niet. Daarom zijn al onze ramen recepten vegan. Daarmee bewijzen we dat je helemaal geen vlees nodig hebt om een soep bomvol smaak te krijgen.
Wat is nu eigenlijk het verschil tussen de typisch Japanse noedels ramen, soba en udon?
Basis | Soort noedel | Gebruik | Kooktijd | |
Ramen | Rijst / boekweit | Dun, stevig | In soep of wok | 3 min. |
Soba | Boekweit / tarwe | Dun, soepel | Met groente of dipsaus | 4-6 min. |
Udon | Tarwe | Dik, rond | Met groente en saus | 10-11 min. |
Ramen kook je in 3 minuten gaar. Na een minuutje of twee trek je ze zachtjes uit elkaar met een vork. Maak je een echte Japanse ramen- of misobouillon? Kook ze dan de laatste 3 minuten mee.
Maak je ze liever klaar zoals je met instant noedels doet? Of heb je alleen een waterkoker bij de hand en geen gasfornuis? Breng water aan de kook, doe in een pan met deksel en laat de ‘cakes’ 8-10 minuten weken.
Ja, zelf ramenbouillon maken is dus supermakkelijk. Je doet alle ingrediënten in de blender en kookt alles in 3 minuten gaar. Klik hier om te zien hoe je deze supersnelle ramen maakt.
Onze ramen koop je in de (online) biowinkel. Check deze lijst van webshops waar precies.