Van kokosmelk wil je het liefst de volvette variant. Want hoe meer vet, hoe meer echte kokos is gebruikt. Hoe meer vet, hoe puurder de kwaliteit. Onze kokosmelk bevat de meeste kokos (en daardoor het meeste vet). Gemaakt van 80% kokos, aangelengd met water. Geen guargom, geen extracties. Gewoon puur! Kokosmelk met zo’n hoog vetpercentage (22%) wordt ook wel verkocht als kokosroom. Ons favoriete ingrediënt om mee te bakken, of om soep, curry, smoothie of ijs lekker romig te maken.
Dan hebben we nog de échte kokosroom, speciaal gemaakt om slagroom mee te vervangen. Dit kun je geen kokosmelk meer noemen, dit is lekker stevig en lobbig tegelijk. Kokosslagroom bevat 30% vet en bestaat bijna alleen maar uit kokos: voor 91%. Zet een blikje een nacht in de koelkast, doe de kokoscrème in een hoge kom en klop net zo lang op tot je de substantie van slagroom hebt. Voeg eventueel suiker toe en je bent helemaal ready voor dat feestelijke moment! In onze kokosslagroom zit een beetje tapioca, en daardoor krijg je een lekkere, gladde, stevige én fluffy toef.
Wat de kokosmelk van TerraSana nóg leuker maakt, is dat het samen met een Nederlander door een boeddhistische familie in Sri Lanka met veel liefde gemaakt wordt. Belangrijk is dat de familie niet alleen een eerlijke prijs krijgt voor hun werk, maar ze ook klaargestoomd wordt om de business op de lange termijn zelfstandig te runnen. Alles gebeurt met gevoel en respect voor de natuur en het product. TerraSana kokosmelk is 100% diervrij, en dat betekent natuurlijk ook dat er geen apen gebruikt worden bij het oogsten van de kokosnoten, of in het verdere productieproces. Je moet ook wel geluk hebben wil je überhaupt een aap tegenkomen in Sri Lanka, zeggen onze makers. Nee, mensen- en dierenleed is een absolute no-go!
Een kokospalm bloesemt bij volle maan. Iedere maand vormt zich een nieuwe tak met daaraan 11-12 vruchten. De kokospalm produceert dus zo’n 144 kokosnoten per jaar. Tenzij er droogte is, dan vormt zich geen tros. Die worden door speciale kokospalmklimmers uit de boom gehaald. Dat gebeurt alleen met volwassen noten, want dat is op de lange termijn het allerduurzaamst.
Kokos is een superefficiënt en duurzaam product. Misschien wist je al dat je op een onbewoond eiland relatief lang kunt overleven op kokosnoten. Maar ook in de productie van kokosproducten gebruikt men letterlijk alles van de kokosnoot. De buitenste vezels zijn goed voor het produceren van matten, de schil is perfect voor het maken van koolstof. Door het vet (santen), de vezels en het vocht van elkaar te scheiden en gebruik te maken van de verschillende seizoenen, kun je met een kokospalm niet alleen kokosmelk, maar ook kokoswater, santen (kokoscrème), kokosolie, kokosmeel, kokosbloesemsuiker, kokoschips of kokosrasp maken. Veel, hè?