Hoe duurzaam is kokosmelk eigenlijk?

Kokosmelk is een alleskunner. Het is de romige basis van je soep, saus of smoothie. De plantaardige vervanger van slagroom. Een ingrediënt om je keukenkastje mee vol te stapelen!
image

Volvette kokosmelk

Van kokosmelk wil je het liefst de volvette variant. Want hoe meer vet, hoe meer echte kokos is gebruikt. Hoe meer vet, hoe puurder de kwaliteit. Onze kokosmelk bevat de meeste kokos (en daardoor het meeste vet). Gemaakt van 80% kokos, aangelengd met water. Geen guargom, geen extracties. Gewoon puur! Kokosmelk met zo’n hoog vetpercentage (22%) wordt ook wel verkocht als kokosroom. Ons favoriete ingrediënt om mee te bakken, of om soep, curry, smoothie of ijs lekker romig te maken.

Kokosslagroom – de vegan vervanger van slagroom

Dan hebben we nog de échte kokosroom, speciaal gemaakt om slagroom mee te vervangen. Dit kun je geen kokosmelk meer noemen, dit is lekker stevig en lobbig tegelijk. Kokosslagroom bevat 30% vet en bestaat bijna alleen maar uit kokos: voor 91%. Zet een blikje een nacht in de koelkast, doe de kokoscrème in een hoge kom en klop net zo lang op tot je de substantie van slagroom hebt. Voeg eventueel suiker toe en je bent helemaal ready voor dat feestelijke moment! In onze kokosslagroom zit een beetje tapioca, en daardoor krijg je een lekkere, gladde, stevige én fluffy toef. 

Kokos uit Sri Lanka

Wat de kokosmelk van TerraSana nóg leuker maakt, is dat het samen met een Nederlander door een boeddhistische familie in Sri Lanka met veel liefde gemaakt wordt. Belangrijk is dat de familie niet alleen een eerlijke prijs krijgt voor hun werk, maar ze ook klaargestoomd wordt om de business op de lange termijn zelfstandig te runnen. Alles gebeurt met gevoel en respect voor de natuur en het product. TerraSana kokosmelk is 100% diervrij, en dat betekent natuurlijk ook dat er geen apen gebruikt worden bij het oogsten van de kokosnoten, of in het verdere productieproces. Je moet ook wel geluk hebben wil je überhaupt een aap tegenkomen in Sri Lanka, zeggen onze makers. Nee, mensen- en dierenleed is een absolute no-go!

Kokosweetjes

Een kokospalm bloesemt bij volle maan. Iedere maand vormt zich een nieuwe tak met daaraan 11-12 vruchten. De kokospalm produceert dus zo’n 144 kokosnoten per jaar. Tenzij er droogte is, dan vormt zich geen tros. Die worden door speciale kokospalmklimmers uit de boom gehaald. Dat gebeurt alleen met volwassen noten, want dat is op de lange termijn het allerduurzaamst.

Eruit wat erin zit

Kokos is een superefficiënt en duurzaam product. Misschien wist je al dat je op een onbewoond eiland relatief lang kunt overleven op kokosnoten. Maar ook in de productie van kokosproducten gebruikt men letterlijk alles van de kokosnoot. De buitenste vezels zijn goed voor het produceren van matten, de schil is perfect voor het maken van koolstof. Door het vet (santen), de vezels en het vocht van elkaar te scheiden en gebruik te maken van de verschillende seizoenen, kun je met een kokospalm niet alleen kokosmelk, maar ook kokoswater, santen (kokoscrème), kokosolie, kokosmeel, kokosbloesemsuiker, kokoschips of kokosrasp maken. Veel, hè?

Good to know

  • De blikjes kokosmelk van TerraSana zijn bpa-vrij.
  • Wist je dat je voor de volvette variant bijna evenveel betaalt als voor dunnere kokosmelk met bijv. 55% kokos? A no-brainer!

Pindasaus bij de barbecue? Zo maak je het snel zelf.

schaaltje pindasaus met chilipeper, tamari, TerraSana

  1. Pers de knoflook.
  2. Meng alle ingrediënten.
  3. Verwarm op zacht vuur.
  4. Voeg evt. plantaardige melk toe om te verdunnen.