Recepten voor summerrolls (Vietnamese verse springrolls)

Wat zijn summerrolls? Je kent deze rijstpapierrolletjes missschien als verse springrolls, Vietnamese loempia’s of rijstrolletjes. Het zijn noodles en verse groente (meestal rauw), gerold in rijstpapier. Misschien heb je ze ooit gegeten als voorgerecht bij een Vietnamees restaurant, want in Vietnam eet je summerrolls lekker als voorgerecht of bijgerecht. Wij eten ze ook prima als lunch of zelfs als diner in de zomer. Superlekker!

Hoe maak je een authentieke summerroll?

Welke ingrediënten horen in een authentieke summerroll? 

  1. In een Vietnamese summerroll zit eigenlijk altijd veel groente. Verse, rauwe groente. Denk aan dunne reepjes wortel, komkommer, kool of blaadjes sla.
  2. Naast je gekozen groentepalet kies je je favoriete noodles. Dat kunnen witte rijstnoedels zijn, glasnoodles of vermicelli noodles. Hoe dunner, hoe beter.
  3. Als je kiest voor een vegan summerroll, kies je als proteïnebron waarschijnlijk al gauw tofu. Maar je kunt de eiwitten ook prima weglaten, dat is in Vietnam ook best gebruikelijk.
  4. Je kunt de summerrolls afmaken door verse kruiden erin te verwerken. Dat kunnen blaadjes munt, peterselie of koriander zijn. 

Scroll nog wat om 6 summerrolls recepten te zien. Allemaal heel anders, en heel lekker!

summerrolls recepten met vermicelli noodles en rijstpapier

 

Wat is het verschil tussen summerrolls en springrolls?

Summerrolls en springrolls lijken eigenlijk totaal niet op elkaar. 

Summerrolls zijn rolletjes gemaakt van rijstpapier, gevuld met rauwe groente. Ze zijn vers en niet gefrituurd. Een licht en verfrissend voorgerecht of bijgerecht, maar ook gezond en voedzaam genoeg voor een lunch of diner.

Springrolls zijn gefrituurde rolletjes, gevuld met een mengsel van groente en/of vlees. De buitenkant is knapperig en goudbruin gebakken. 

Wist je dat je summerrolls (die rolletjes in rijstpapier dus) ook kunt bakken? Niet door ze te frituren, maar wel door ze in een dun laagje olie in een pan kort aan te bakken. Zo krijg je een knapperige summerroll!

5 tips om de perfecte summerroll te maken

  1. Gebruik gerookte tofu als proteïnebron. Gerookte tofu kun je eten zonder te bakken. Extra veel gemak dus!
  2. Voeg avocado toe. Avocado in je summerroll is sowieso een dikke aanrader. De zachte, romige structuur brengt de rauwe groente in balans. 
  3. Varieer met kleuren en structuren. Zorg dat je summerroll er kleurrijk uitziet. Rode kool, gele en rode paprika, mango: ze doen het allemaal goed in je vegan summerroll.
  4. Voeg verse kruiden toe. Die zorgen voor net dat extra beetje smaak. Munt, koriander en basilicum zijn allemaal lekker en gebruikelijk in een summerroll.
  5. Vergeet je vegan dipsaus niet top-of-the-bill te maken! Lees snel verder…

Dippen maar! Tips voor een goede summerroll dipsaus

Een goede saus om je summerroll in te dippen is een absolute must. Het sausje maakt je roll. Dit zijn onze tips voor een lekker summerroll sausje:

  1. Kies een notenpasta of pindakaas als basis. Onze favoriet is sowieso pindakaas, of tahin. Maar ook zonnebloempitpasta, pompoenpitpasta of (witte) amandelpasta zijn een goede basis voor je dipsaus. 
  2. Zorg dat je zoveel mogelijk verschillende smaken in je dipsaus verwerkt. Stel je pakt pindakaas als basis, dan vul je de andere smaken aan met bijvoorbeeld een scheutje tamari (zout/umami), sesamolie (zacht/aromatisch), citroensap (zuur), ahornsiroop (zoet). Een beetje knoflook en chili en je hebt een volwaardig summerroll dipsausje.
  3. Hoisin is een van de sleutelwoorden voor een goede dipsaus. Je kunt zelf hoisinsaus maken (met kokosbloesemsuiker en tamari als hoofdingrediënten) of hoisinsaus in de winkel kopen. Hoisin wordt ook vaak gebruikt als onderdeel van een sausje.
  4. Gebruik knoflookpoeder, gemberpoeder, een snufje cayenne of wat sriracha om je sausje nog meer ‘oomph’ te geven.
  5. Ga voor quick & easy en dip je summerroll in deze enorm lekkere umami-saus. Een kant-en-klare dipsaus waar vooral de umami-smaak goed in naar voren komt. Je kunt de umami-saus ook mengen met een scheutje tamari, voor een iets zouter dipsausje.