Atjar tjampoer is een topping of bijgerecht uit Indonesië. We noemen atjar tjampoer ook wel Indisch zuur, en in het Engels soms ‘acar campur’. Wil je atjar tjampoer vergelijken met een bekender internationaal gerecht, dan zou je het Indonesische kimchi of Indonesisch sauerkraut kunnen noemen.
De basis van atjar tjampoer bestaat uit groente die wordt ingelegd in zoet en zuur. Wij maken onze biologische atjar tjampoer van 5 groentes: kool, wortel, paprika, augurken en ui. Die worden ingelegd in een marinade van gember en kurkuma, azijn en rijststroop. Dit zorgt voor een heerlijke frisse smaak en crunchy bite die perfect balanceert met hartige Indonesische gerechten.
Atjar tjampoer komt uit de Indonesische keuken, en hoort dus helemaal bij de standaard Indonesische gerechten. Vooral bij nasi en bami past atjar tjampoer heel goed, maar eerlijk, deze frisse topping past eigenlijk bij ieder Aziatisch rijstgerecht of noedelgerecht. In Indonesië zul je atjar tjampoer vaak geserveerd krijgen bij:
Houd je het liever iets dichter bij huis? Er zijn ook Amerikaans of Europese gerechten die lekker zijn met atjar tjampoer! Denk aan:
Atjar tjampoer wordt traditioneel koud geserveerd, maar je kunt het ook warm eten. Voeg het bijvoorbeeld toe aan een warme schotel vlak voor het serveren.
Atjar tjampoer kun je het beste bewaren in een afgesloten pot in de koelkast. Wij adviseren om atjar tjampoer binnen 2 weken te serveren. Zorg ervoor dat de groenten volledig ondergedompeld zijn in de marinade om de houdbaarheid iets te verlengen. Ruik en proef altijd goed als je de atjar tjampoer na meer dan 2 weken nog wilt eten.
We hebben best een tijdje gedaan over het vinden van de lekkerste atjar tjampoer, dus dat recept gaan we natuurlijk niet verklappen. Om je atjar tjampoer gebalanceerd en knapperig te krijgen, moet je in ieder geval zorgen dat de groente fijn, maar niet té fijn gesneden wordt. Wil je toch zelf aan de slag met atjar tjampoer, bijvoorbeeld omdat je atjar tjampoer zonder suiker wilt? Gebruik dan onze pickle pers om de groente te fermenteren in azijn. In de pickle pers gaat het fermenteren van groente extra snel. Ideaal als je smaken wilt veranderen.
Je koopt onze biologische atjar tjampoer bij de biowinkels. Ga naar de productpagina van atjar tjampoer om te kijken bij welke webshops atjar tjampoer te koop is. We zijn blij met ons authentieke recept en gebruiken alleen de beste biologische ingrediënten!