Wat is atjar tjampoer en hoe gebruik je het in de (Indonesische) keuken?

Atjar tjampoer is een traditioneel Indonesisch bijgerecht, gemaakt van groente en zuur. Atjar tjampoer komt dus uit Indonesië, en is wereldwijd niet zo heel bekend. Niet gek dus, als je niet goed weet wat je er in de keuken mee moet. Hoe gebruik je atjar tjampoer in je gerechten? Dat weet je straks precies!

Wat is atjar tjampoer? Wat zijn de ingrediënten?

Atjar tjampoer is een topping of bijgerecht uit Indonesië. We noemen atjar tjampoer ook wel Indisch zuur, en in het Engels soms ‘acar campur’. Wil je atjar tjampoer vergelijken met een bekender internationaal gerecht, dan zou je het Indonesische kimchi of Indonesisch sauerkraut kunnen noemen. 

De basis van atjar tjampoer bestaat uit groente die wordt ingelegd in zoet en zuur. Wij maken onze biologische atjar tjampoer van 5 groentes: kool, wortel, paprika, augurken en ui. Die worden ingelegd in een marinade van gember en kurkuma, azijn en rijststroop. Dit zorgt voor een heerlijke frisse smaak en crunchy bite die perfect balanceert met hartige Indonesische gerechten.

TerraSana atjar tjampoer uit de Indonesische keuken

Klik voor meer info

De voordelen van TerraSana’s atjar tjampoer:

  • Low-calorie (53 kcal per 100 gram)
  • Glutenvrij (yay!)
  • Laag in koolhydraten (11%)
  • 50% groente
  • Zonder toegevoegd zout
  • Puur: zonder overbodige toevoegingen, smaakversterkers en aroma’s

Atjar tjampoer in de Indonesische Keuken

Atjar tjampoer komt uit de Indonesische keuken, en hoort dus helemaal bij de standaard Indonesische gerechten. Vooral bij nasi en bami past atjar tjampoer heel goed, maar eerlijk, deze frisse topping past eigenlijk bij ieder Aziatisch rijstgerecht of noedelgerecht. In Indonesië zul je atjar tjampoer vaak geserveerd krijgen bij:

  • Nasi rames: een uitgebreide rijstschotel.
  • Nasi goreng: Indonesische gebakken rijst.
  • Bami goreng: Indonesische gebakken noedels.
  • Saté: (vegan of vlees-) spiesjes met pindasaus en rijst.
  • Gado-gado: salade van groente met pindasaus.

Atjar tjampoer in de Europese keuken

Houd je het liever iets dichter bij huis? Er zijn ook Amerikaans of Europese gerechten die lekker zijn met atjar tjampoer! Denk aan:

  • Hotdog met atjar tjampoer als topping. (Wij kiezen positief: voor een vegan hotdog!)
  • (Vegan) burger met atjar tjampoer als toppings.

Moet je atjar tjampoer warm of koud eten?

Atjar tjampoer wordt traditioneel koud geserveerd, maar je kunt het ook warm eten. Voeg het bijvoorbeeld toe aan een warme schotel vlak voor het serveren.

Veelgestelde vragen over atjar tjampoer

Wat is atjar tjampoer in één zin?
Atjar tjampoer is een traditionele Indonesische ingelegde groentemix, bekend om zijn frisse en (zoet)zure smaak.
Hoe bewaar je atjar tjampoer?
Bewaar het in een afgesloten pot in de koelkast. Zo blijft het zo’n 2 weken goed.
Is atjar tjampoer gezond?
Ja, de atjar tjampoer van TerraSana bestaat voor 50% uit groente en bevat weinig koolhydraten, is glutenvrij en zonder toegevoegd zout. Door het proces van inleggen helpt atjar tjampoer gemakkelijker verteren in je lichaam.
Waar kan ik atjar tjampoer kopen?
Ga naar deze productpagina en klik ‘bestel nu’ om atjar tjampoer te bestellen.
Kan ik atjar tjampoer zelf maken?
Natuurlijk! Maar voor de authentieke smaak kun je het beste onze kant-en-klare atjar tjampoer proberen.

Hoe bewaar je atjar tjampoer?

Atjar tjampoer kun je het beste bewaren in een afgesloten pot in de koelkast. Wij adviseren om atjar tjampoer binnen 2 weken te serveren. Zorg ervoor dat de groenten volledig ondergedompeld zijn in de marinade om de houdbaarheid iets te verlengen. Ruik en proef altijd goed als je de atjar tjampoer na meer dan 2 weken nog wilt eten.

Atjar tjampoer zelf maken

We hebben best een tijdje gedaan over het vinden van de lekkerste atjar tjampoer, dus dat recept gaan we natuurlijk niet verklappen. Om je atjar tjampoer gebalanceerd en knapperig te krijgen, moet je in ieder geval zorgen dat de groente fijn, maar niet té fijn gesneden wordt. Wil je toch zelf aan de slag met atjar tjampoer, bijvoorbeeld omdat je atjar tjampoer zonder suiker wilt? Gebruik dan onze pickle pers om de groente te fermenteren in azijn. In de pickle pers gaat het fermenteren van groente extra snel. Ideaal als je smaken wilt veranderen.

Waar kun je atjar tjampoer kopen?

Je koopt onze biologische atjar tjampoer bij de biowinkels. Ga naar de productpagina van atjar tjampoer om te kijken bij welke webshops atjar tjampoer te koop is. We zijn blij met ons authentieke recept en gebruiken alleen de beste biologische ingrediënten!