Amazake heeft een crème kleur. De structuur en dikte is vergelijkbaar met tomatensaus.
Het bijzondere aan amazake is dat het zoet smaakt, maar eigenlijk alleen uit rijst en zeezout bestaat. Hoe dat kan? We fermenteren gekookte rijst met een beetje hulp van de schimmelcultuur ‘koji’. Op een bepaald punt in de fermentatie zet het zetmeel zich om in suikers. Juist op dat punt stoppen we de fermentatie.
In Japan gebruiken ze het veel als drankje. Je mengt het met 3 keer zoveel water en eventueel wat verse gember.
Maak een…
Bakken met amazake is een beetje een uitdaging. Maar heb je eenmaal in de smiezen hoe het werkt, dan is het superleuk. Je kunt het namelijk heel goed gebruiken om je baksels vegan en glutenvrij te houden.
De moeilijkheid is dat het qua structuur en werking op niets lijkt. Daarom zeggen we ook wel dat het zowel ei, boter als melk kan vervangen. Onze tip: neem amazake als uitgangspunt bouw daaromheen een goed beslag met haver of spelt, noten(meel), plantaardige melk en smaakmakers als chocolade of (gedroogd) fruit. Bakpoeder en een snufje zout helpen ook.