Heb je nog nooit groente gefermenteerd? Met hulp van de pickle pers wordt het echt easy. Je doet er groente en fruit in, wacht een aantal uur et voilà: je eigenlijk gefermenteerde groente. Fermenteren voor dummies!
Onze pickle pers gebruik je voor korte fermentaties, variërend van een half uur tot zo’n 7 dagen. Zout zet de fermentatie in gang. De hoeveelheid zout die je gebruikt voor korte fermentaties is 2% van het groentegewicht. Voor 400 g groente gebruik je dus 8 gram zout.
Denk aan kool, rode biet, wortel, ui, komkommer, aubergine of rettich. Maar ook pruimen, ananas en mango kunnen goed. Snijd de groente of het fruit in reepjes, blokjes of (flinterdunne) schijfjes. Jouw feestje!
Met een goede keuze aan smaakmakers geef je je pickle karakter. Idealiter zorg je voor een combinatie van smaken: zeewier voor umami, een sojasaus voor zout en sushi-azijn of ume voor zuur. Choose wisely 😉 Voor de meeste smaakmakers zijn een paar eetlepels op een volle pickle pers genoeg. Met miso en ume kun je een theelepel aanhouden.
Gebruik het liefst hele zaden, want de smaak van verse kruiden zorgt écht voor meer smaak. Vijzel ze dus of maal ze fijn in een kruidenmolen. Deze kruiden doen het goed in pickles:
Je gebruikt dus 2% zout op je groentegewicht. Doe je een heel korte fermentatie, bijvoorbeeld van een half uur? Gebruik dan iets minder dan 2%. Ga je meer richting de 7 dagen? Gebruik dan wat meer dan 2%.
Kneed het zout door de groente. In Japan wordt het kneden gezien als belangrijk onderdeel van het picklen. Je kneust hiermee de celstructuur van de groente, wat helpt bij het in gang zetten van het pickleproces, maar wat ook verder doorwerkt in de spijsvertering.
Het zeezout zet de fermentatie in gang. Tijdens dit proces zorgt de pers voor druk, waardoor vocht ontstaat. Het meeste zout trekt nu in het vocht.
Zachte groenten zoals komkommer, tomaat en spinazie hebben genoeg aan een fermentatie van een half uur tot een uur. Hoe harder de groente en hoe groter de stukken, hoe langer de fermentatie. Houd een maximum aan van 7 dagen. Proef tussendoor. Het hoort knapperig te zijn en zout (maar niet te zout).
Tijdens het picklen ontstaat een laag vocht. Veel van het zout zit in het vocht, dus dit gooi je meestal weg. Is je pickle nog te zout? Spoel de groenten dan af.
Maak je pickle helemaal af met deze (combinatie van) producten:
Krijg je niet alles in één keer op? Je kunt de meeste pickles zo’n 3 dagen bewaren in de koelkast.
Heb je vragen? Stel ze op Facebook of Instagram of lees het übercoole fermentatieboek van Peter van Berckel: Tsukémono.