Deze detox salade (pickle) is een zelf gefermenteerde mix van ontgiftende groentes. Een simpel recept voor gezond bijgerecht of frisse salade, en een manier om je eigen groente te fermenteren. Want met de pickle pers (fermentatiepers) is thuis fermenteren heel simpel en snel. Een fris voorjaarsrecept, een prima gerechtje om na je detoxkuur te eten en een lekkere toevoeging aan je rijstgerecht of salade.
Peter van Berckel is de grote fermentatie-expert van Nederland. Hij is auteur van het fermenteerboek 'Tsukémono', heeft een webshop en geeft cursussen. Fermenteren is echt zijn niche! Check petervanberckel.nl
Zo maak je het
Week de kombu 30 minuten in een beetje koud water, tot het zacht is.
Verwijder met een dunschiller de draden van de bleekselderij stengels.
Halveer brede stengels in de lengte.
Snijd de selderij in schuine stukken (Chinese ruit) van ca. 5 cm.
Verdeel de radijsjes met groen over de lengte in vieren.
Doe de groenten in de pickle pers.
Snijd de kombu in zo dun mogelijke reepjes en voeg samen met het weekwater, sojasaus en mirin toe aan de groenten en meng door.
Doe het deksel op de pers en laat 8 uur op kamertemperatuur picklen.
Deze knapperige pickle is een heerlijk bijgerecht bij iedere maaltijd.