Miracle noodles: zo worden konjac noodles genoemd. En dat is natuurlijk niet zonder reden. Konjac lijkt op doorzichtige pasta, noodles of rijst. Alleen eet je bijna zero koolhydraten en zero vet. Je raakt verzadigd door de vezels die konjac rijk is, maar de noodles bevatten amper calorieën. Wonderlijk toch?
Konjac is een plant die groeit in Oost-Azië en is vooral bekend om zijn eetbare wortel, de konjacwortel. Deze wortel wordt verwerkt tot konjacmeel, dat rijk is aan glucomannan-vezels. Deze vezels nemen veel water op en vormen een gelachtige substantie. Dit maakt konjac ideaal voor het maken van verschillende producten zoals noodles, spaghetti, tagliatelle en rijst. Konjac vult en stilt de honger, ook al bevat het bijna geen calorieën. Ideaal bij het afvallen dus!
Je kunt konjac producten eten in de vorm van pasta of noodles (spaghetti, tagliatelle) of zelfs rijst. Allemaal gemaakt van hetzelfde ingrediënt, maar gevormd in dunne of dikkere slierten of rijstkorrels. Wat je kiest, hangt af van wat je erbij eet. Wist je dat je met konjac rijst zelfs ook sushi kan maken? In ieder geval hebben alle konjac producten dezelfde voordelen en zijn ze even eenvoudig (en snel) klaar te maken.
Konjac noodles staan bekend om een visachtige geur, maar wij kozen onze konjac producten juist uit op een neutrale smaak. Zo hoef je de noodles of rijst niet eerst af te spoelen, maar kun je ze gelijk bij je groente gooien. Dat is nog eens makkelijk en snel koken!
Van origine worden konjac noodles gegeten in heel pittige Aziatische gerechten. Je kent konjac dan misschien als shirataki. Konjac is het meest bekend als noodle, maar wij hebben er ook rijst van gemaakt. Zo kun je ook rustig aan doen met je calorieën of koolhydraten terwijl je een lekkere curry, tagliatelle of sushi eet. You choose!
Konjac is een fijn alternatief voor pasta en rijst. Waar pasta en rijst altijd bomvol met koolhydraten zit, is konjac ultralaag in koolhydraten. En dat heeft weer een aantal voordelen:
Wil je weten wat je met konjac kunt koken? Het eerste wat je kunt doen, is de rijst of pasta in je dagelijkse maaltijd vervangen door konjac rijst of konjac pasta (konjac spaghetti of konjac tagliatelle). Wel zit er weinig smaak aan konjac, dus je moet echt even spelen met kruiden, currypasta, pesto of Japanse smaakmakers.
Een tip om de noodles of rijst vooraf meer smaak te geven is om ze te marineren in een mix van sesamolie, mirin, tamari (Japanse sojasaus), knoflook en gember. Laat dit een half uur staan voordat je de noodles toevoegt aan je groente. Meer konjac recepten hieronder!