Brood zonder gist of zuurdesem, kan dat?

Ja, dat kan zeker! In ons kiembrood zit geen gist of zuurdesem. Het enige ingrediënt is rogge, spelt of tarwe. Door het kiemen in water zijn de broodjes stevig, compact en supervoedzaam. Een mooi alternatief voor iedereen die gistvrij eet, en een powerproduct voor iedereen die vaak trek heeft!
3 juni 2022

ontbijttafel, kiembrood, kokosyoghurt met fruit, hummus TerraSana

Kiembrood: Essener, Manna of Ezekiel

Kiembrood wordt ook wel Essener, Manna of Ezekiel genoemd. In Nederlands is kiembrood nog niet zo bekend. Toch is het al eeuwen oud. Ruim 2000 BC maakten de Esseners (een Joodse groepering) hun brood al op deze manier.

Hoe wordt kiembrood gemaakt?

Voor het maken van kiembrood zijn meerdere dagen nodig. Eerst laten we het graan rustig kiemen. Kiemen is een ander woord voor ‘ontspruiten’. Door de rogge-, tarwe- of speltkorrels 2-3 dagen in water te leggen, ontstaan kleine stukjes nieuw graan, ook wel kiemen genoemd. We werken expres met hele korrels, want zo blijven de voedingsstoffen en vezels maximaal behouden. Na het kiemproces vermalen we het tot deeg. Dit bakken we op lage temperatuur in de oven (110°C-130°C). Daarna pasteuriseren we het brood op een temperatuur van 70-95°C. Dat maakt het kiembrood tot zo’n 8 maanden houdbaar. Zo kun je altijd een broodje in voorraad houden!

kiembrood handen, broodplank TerraSana

Hoge voedingswaarde

Kiembrood is erg stevig en zwaar. Een broodje van 10 bij 5 cm weegt maar liefst 400 gram. Dat maakt het brood gelijk ook supervoedzaam. Je hebt al snel aan 1 of 2 plakjes genoeg. Ideaal als snelle, verantwoorde lunch of krachtige oppepper na het sporten.

Verschil in structuur?

We krijgen regelmatig de vraag waarom de structuur niet van ieder broodje gelijk is. Meestal zijn ze heerlijk smeuïg en goed te snijden, andere keren zijn ze droger en brokkelen ze snel. Kiembrood is geen gemakkelijk product om te maken. Het blijft een biologisch natuurproduct, waarbij we altijd iets afhankelijk zijn van het weer en de natuur. Rogge en tarwe nemen vrij goed en gemakkelijk water op tijdens het kiemproces. Deze broodjes zijn dan ook vrijwel altijd smeuïg. Met spelt is het echter een ander verhaal. Door het omhulsel van het graan nemen speltkorrels minder goed water op. Hierdoor stoppen ze soms te vroeg met kiemen.

Hoe gebruik je kiembrood?

Weet je wat dit brood écht onweerstaanbaar maakt? Als je de plakjes roostert in bijvoorbeeld een tostiapparaat. Het tilt de smaak naar een hoger niveau én de structuur blijft perfect behouden. Heerlijk als je er roomboter en kaas op doet. Ben je vegan? Dan zouden wij voor avocado met hennepzaad gaan, of cashewpasta met een minibeetje mugi miso. Meer een zoetekauw? Meng dan eens pindakaas met ahornsiroop en smeer het op je kiembroodje. Genieten!

kiembrood, broodbeleg, fruit, notenpasta TerraSana

Klik en bekijk de 4 soorten kiembrood.