Jodium is een essentieel mineraal voor de schildklierhormonen. Het komt van nature maar weinig in voedsel voor. Nu is er één product waar wél (veel) jodium in zit, en dat is zeewier. Zeewieren nemen dit mineraal (spoorelement) namelijk heel gemakkelijk op. Jodium is een gezonde bouwstof die de meeste mensen echt niet hoeven te mijden. Maar ben je jonger dan 14, ben je zwanger of heb je een schildklieraandoening? Beperk dan je jodiuminname en lees onze aanbevelingen op de verpakkingen goed.
Wat de aanbevolen dagelijkse inname is van zeewier, verschilt per soort. Bekijk de maximale hoeveelheid per soort in de tabel hieronder.
Kombu neemt veruit de meeste jodium op. Daarom gebruik je kombu meestal als een soort laurierblaadje en eet je het niet op. Ben je niet bang om veel jodium binnen te krijgen, of heb je juist jodium nodig? Dan kun je kombu in piepkleine stukjes snijden en opeten.
Wij raden aan om maximaal 2-3 keer per week zeewieren te eten en ze vóór gebruik te weken en wassen. Alleen bij nori hoeft dit niet. Nori wast onze zeewierman na de oogst al een aantal keren uitgebreid.
De EFSA (European Food Safety Authority) beveelt voor volwassenen een bovengrens van 0,6 mg jodium per dag aan. Bereiding en gebruik volgens de gebruiksvoorschriften die vermeld staan op het etiket.
Soort zeewier | Maximale hoeveelheid |
AO nori | 15 g per dag |
Arame | 2 g per dag |
Hiziki | 1 g per dag |
Instant wakame | 5 g per dag |
Kombu | 5-6 cm per dag |
Nori | 15 g per dag |
Nori snippers | 15 g per dag |
Sushi nori | 15 g per dag |
Lees hier meer over jodium, in welk voedsel het zit en waar het goed voor is.
Zeewieren voeden zichzelf door voedingsstoffen uit de zee direct in hun celwanden te absorberen. Hierdoor neemt zeewier naast een relatief hoge dosis jodium ook een hoop andere mineralen uit de zee op. Zo vind je calcium, magnesium, natrium, kalium, fosfor en ijzer in een groot gedeelte van de zeewieren. Vandaar dat ze regelmatig het etiketje ‘superfood’ opgeplakt krijgen!