Alles wat je wilt weten over Japanse messen

Japanse messen staan bekend als beste ter wereld. Eenmaal in je hand gehad en je bent om. We zijn blij met onze messencollectie, maar het kan altijd nóg beter. Ziehier, onze vernieuwde Japanse Hokiyama messen.
image
29 juli 2024

Roestvrijstaal (SUS405 en AUS8)

Wat ze zo bijzonder maakt is hun kwaliteit en origine. We laten ze maken door een beroemde zwaardenmakerfamilie in Japan. En dat merk je. De messen zijn vlijmscherp, bestand tegen roest, corrosie en erg goed te slijpen.

Wil je de juicy details? Dit kunnen we zeggen over de ‘ingrediënten’ van de Japanse messen:

  • Drie lagen van twee soorten roestvrij staal: (SUS405 en AUS8)
  • Binnenste laag is molybdeen/vanadium roestvrij staal AUS8
  • Buitenste lagen is zachter roestvrij staal (SUS405)
  • Lemmet is rolled en press-cut
  • Manchet is van populierenhout
  • Aanhechting van het lemmet is van plastic (PP)

Verbeterde Japanse messen: lichter en toch vlijmscherp

Het prettige aan deze vernieuwde mix van materialen is dat de messen lichter zijn dan wanneer ze uit één soort staal gesmeed zijn. Ook mooi: door de lichtheid liggen ze makkelijk in de hand. Met deze messen snijd je zo een hele kool weg!

Minimalistisch in onderhoud

Het mes maak je schoon door met water af te spoelen en daarna goed te drogen. Citroenen snijden kan prima, maar spoel de restjes er goed af. Zuur kan het mes namelijk aantasten. Maar noten hakken, kool en andere (harde) groenten snijden werkt supergoed en snel. Let wel op: de messen kunnen niet in de vaatwasser. 

Als de snijkant bot is geworden, slijp je het blad met een wetsteen of een keramische messenslijper. That’s it!

Zien hoe je je mes slijpt? Check de video: