Een vegan recept met zwarte noedels. Een donker gerecht, speciaal voor de donkere dagen! Glutenvrije zwarte rijstnoedels, donker zeewier, zwart sesamzaad en een donkere, superumami saus. Zo lekker kan zwart eten zijn!
Ingrid is brand manager bij TerraSana. Ze besteedt haar tijd het allerliefst aan eten. Koken, (samen) eten, schrijven en praten over eten. Receptontwikkeling en foodfotografie is een heerlijke on-the-side passie van haar.
Zo maak je het
Laat de arame 5-10 minuten weken in koud water.
Knip het norivel in kleine stukjes.
Snijd de rode uien fijn en bak ze in een met olie besprenkelde koekenpan in 2-3 minuten glazig. Snijd of hak de shiitake met een mes tot zo klein mogelijke stukjes. Snijd de kastanjechampignons in plakjes. Voeg toe aan de uien en bak in 3-5 minuten goudbruin.
Kook de noodlesin 3-4 minuten gaar in een pan met ruim kokend water. Giet af en spoel met koud water.
Meng de zonnebloempasta, genmai miso en umepasta met elkaar in een groot glas. Vul het glas met water (ca. 300 ml) en meng tot een egale saus.
Blus de uien en champignons af met een scheutje sake. Blijf roeren. Zet het vuur laag.
Giet de arame af en spoel met koud water. Voeg de arame en de misosaus toe aan de champignons. Laat zachtjes inkoken, tot de saus de juiste dikte heeft. Voeg evt. nog een glas water toe en laat nog wat inkoken.
Verdeel de noodles over de borden. Verdeel de paddenstoelensaus erover en garneer met de stukjes nori en zwart sesamzaad.
Tip(s)
Niet zo’n fan van zeewier? Vervang de arame voor sengiri daikon (gedroogde witte radijs).
Mis je toch nog iets vlezigs? Bak een pot seitan mee met de champignons. Let wel op: seitan is niet glutenvrij.