Vegan sushi met zuurkool en avocado

Glutenvrij
Vegan
Japans

Zuurkool in je sushi? Dat klinkt misschien gek, maar blijkt een schot in de roos te zijn. Zuurkool heeft door de fermentatie precies die lekkere umami-smaak die je in niet-vegan sushi ook tegenkomt. Dit is dan wel sushi zonder vis, maar heeft wél die lekker umami smaak. Dit vegan sushi recept is gemaakt door Spaanse macrobiotische chefs, en zij kunnen er wat van! Ben je niet bang en lekker avontuurlijk in de keuken, probeer het dan echt eens uit.

Diner & lunchSushi4 bakjes50 minuten bereiden
Delen:

Dit heb je nodig

Sushirijst200 gGenmai su3 el
Ahornsiroop graad C1 el
Sushi nori4 vellen
Avocado2
Komkommer1/2
Rucola50 g
Zuurkool met jeneverbessen120 g

Keukenspullen

Sushimatje (makisu)

Chef

Nerea Zorokiain Garín - Fermentación

Meer dan 15 jaar geleden begon Nerea Zorokiain Garín haar reis door fermentatie. Eenvoudige experimenten groeiden uit tot magische combinaties van ingrediënten, die verbazingwekkende smaken creëerden. Nu verwerkt ze deze in heerlijke recepten die alle zintuigen prikkelen.

Zo maak je het

  1. Doe twee koppen water in een steelpan en breng aan de kook. Voeg een snufje zout en de rijst toe. Kook op laag vuur tot de rijst gaar is.
  2. Zodra de rijst gaar is, voeg je de genmai su en ahornsiroop toe. Roer voorzichtig om, zodat de rijstkorrels heel blijven. 
  3. Snijd de avocado's en komkommers in dunne, langwerpige reepjes en zet apart. Maak de rucola schoon en droog goed af.
  4. Leg een vel nori met de glanzende kant naar beneden op je sushimatje. Bedek met een halve centimeter rijst. Laat 5 cm horizontaal vrij aan de bovenkant van het vel. Dit deel gebruik je om de sushirol te sealen.
  5. Leg de zuurkool, avocado, komkommer en rucola horizontaal in het midden op de rijst.
  6. Rol vervolgens een mooie strakke sushirol op met behulp van het matje. Ga met een vochtige vinger langs de (5 cm onbedekte) rand van het vel en sluit de rol.
  7. Snijd met een goed scherp mes mooie plakjes sushi. Dip de sushi in tamari. Eet tussen de rolletjes door stukjes gember, om de smaak in je mond te neutraliseren.