Massaman curry is één van de populairste Thaise curry's, en één van de makkelijkste om zelf te maken. Massaman is een milde curry met kokosmelk, vaak met als basis rundvlees. Dat doen wij natuurlijk lekker vegan, dus dit recept is met seitan. Een eiwitrijke vleesvervanger, ideaal voor vegans. De kruidenpasta voor massaman curry is heel kruidig, maar niet pittig. Er zit ook altijd pindakaas of pinda in een massaman curry, en dat maakt 'm ook zo lekker uniek voor de Thaise keuken. Pro-tip: maal de kruiden zelf. Gebruik dus hele zaden en niet de poeders. Dat zorgt voor bizar veel meer smaak. Je hebt dan wel een vijzel, kruiden- of koffiemaler of een blender nodig. Met een keukenmachine of staafmixer krijg je de kruiden niet mooi fijn.
Ingrid is brand manager bij TerraSana. Ze besteedt haar tijd het allerliefst aan eten. Koken, (samen) eten, schrijven en praten over eten. Receptontwikkeling en foodfotografie is een heerlijke on-the-side passie van haar.
Zo maak je het
Haal de zaadjes uit de kardemompeulen. Doe het venkelzaad, de kardemom, het korianderzaad, de kruidnagel, de peperkorrels en de chilivlokken in een droge koekenpan en rooster 3-5 minuten.
Haal de kruiden uit de pan en doe ze in de blender of kruidenmaler. Maal fijn.
Snijd de knoflook, gember en citroengras in plakjes. Rooster 2 minuten in de droge koekenpan.
Doe de knoflook, gember en citroengras bij de kruiden en maal tot een fijne currypasta. Voeg de kaneel, pindakaas, ahornsiroop en miso toe en meng.
Snijd de aardappels en wortels in blokjes of plakjes.
Doe de kokosolie in een grote koekenpan. Voeg de aardappels en wortels toe en bak kort aan. Doe de currypasta erbij.
Blus af met de pot seitan, inclusief vocht.
Voeg de kokosmelk en het water toe en laat zachtjes zo’n 25 minuten sudderen. De curry is klaar als de aardappels gaar zijn en de saus genoeg ingedikt.
Kook ondertussen de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.