Zelf een vegan burger maken? Dan wil je wél die eiwitten erin verwerken natuurlijk. Daarom gingen wij voor deze linzenburger met zoete aardappel. Een lekker en goed alternatief voor een kant-en-klare vega burger. Dus wil je vlees vervangen, en toch het idee van een hamburger op je bord hebben? Vergeet de kruiden niet, want de miso en de (liefst versgmalen) kruiden maken je vegan burger pas écht lekker!
Amber is bekende health coach en moeder van 3. Ze is auteur van een aantal populaire kookboeken en heeft een holistische visie op voeding en de mens. Check amberalbarda.nl
Zo maak je het
Was en kook de linzen volgens de verpakking. De linzen koken stuk, dus gebruik zo min mogelijk water en zet het vuur niet te hoog. Giet de linzen af en laat afkoelen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
Borstel de zoete aardappel schoon (niet schillen) en halveer. Leg de zoete aardappel samen met de knoflook en de ui in de schil in een ovenschaal en bestrooi met zout, peper, komijn, koriander en olijfolie.
Pof ca. 40 minuten in de oven tot de aardappel helemaal zacht is. Laat de aardappel afkoelen en snijd in blokken.
Duw de knoflook uit z’n jasje. Haal het taaie vel van de ui. Doe alle groenten samen met de gekookte linzen in een blender.
Doe de miso in de ovenschaal en leng aan met 2 eetlepels kokend water. Roer goed door en schraap zo alle kruidenrestjes los. Voeg toe aan de groente.
Pulseer tot alles goed gemengd is en een samenhangende massa vormt.
Roer nu de hennepzaadjes, havermout, peterselie en appel door het mengsel. Laat het mengsel 10 minuten rusten, zodat de havermout en het hennepzaad vocht opnemen.
Vorm vervolgens met je handen platte burgers of kleine ballen (voor in een salade!). Bak ze vervolgens met de kokosolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur in 5-10 minuten aan alle kanten goudbruin.
Serveer op (zuurdesem)brood met sla, (gepureerde) avocado en tomaat.