Vegan bibimbap met tofu

Glutenvrij
Vegan
Notenvrij
Pindavrij
Koreaans

Wat is bibimbap? Bibimbap is een trendy Koreaans gerecht dat letterlijk "gemengde rijst" betekent. Zie het als een Koreaanse versie van de pokébowl of buddha bowl, maar dan warm. Vegan bibimbap bestaat uit een kom met warme rijst, een bonte verzameling van groenten, tofu en een pittige gochujang-saus. Om het af te maken een scheutje sesamolie en wat kimchi if you like. Ga je een vegan bibimbap maken, dan kom je al snel uit op tofu of shiitake. Het gochujang-sausje (daar draait het om) is vaak ook een beetje sojasausachtig, in dit recept aangevuld met zoet, zuur en olie.

Bibimbap is super kleurrijk en Instagrammable, én super voedzaam en makkelijk aan te passen aan je dieet. Dus roep je vrienden bij elkaar, zet de foto-props klaar en geniet samen van de heerlijke smaken van de Koreaanse keuken!

DinerRijstgerecht2 bakjes30 minuten bereiden
Delen:

Dit heb je nodig

Sushirijst100 g
Gochujang-sausnaar smaak
Voor de garnering:Sesamzaad zwart1 el
Voor de groente:
Wortel1 middelgrote
Mirinscheutje
Rode ui1/2 kleine
Paksoi4 bladeren
Taugé50 g
Broccoli100 g
Optioneel
Korianderhandje

Chef

Ingrid Duifhuizen
Ingrid is brand manager bij TerraSana. Ze besteedt haar tijd het allerliefst aan eten. Koken, (samen) eten, schrijven en praten over eten. Receptontwikkeling en foodfotografie is een heerlijke on-the-side passie van haar.

Zo maak je het

  1. Kook de sushirijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Verkruimel de tofu met je handen, maar maak de brokjes niet te fijn.
  3. Snijd de wortels julienne. Snijd de rode ui in flinterdunne ringen. Snijd de paksoi in dunne reepjes.
  4. Stoom of kook de broccoli in 3-4 minuten gaar.
  5. Meng ondertusssen de sojasaus, sesamolie, geperste knoflook en kokosbloesemsuiker in een kommetje. 
  6. Bak de tofu in 2 eetlepels olie in een koekenpan tot het goudbruin en knapperig is. Doe de tofu in het kommetje met saus en meng tot de tofu bedekt is.
  7. Bak dan de rode ui, wortel, paksoi en taugé kort aan, in dezelfde koekenpan. Het liefst houd je de groentes gescheiden voor elkaar, voor een echt bibimbap-effect. Besprenkel eventueel met wat zout. Blus af met een scheutje mirin.
  8. Serveer de rijst in kommen en leg de gebakken groenten en tofu bovenop de rijst.
  9. Voeg gochujang-saus toe naar smaak en garneer met geroosterde (zwarte) sesamzaadjes en verse koriander (optioneel). Geen biologische gochujang kunnen vinden? Kijk hieronder hoe je dit heel gemakkelijk zelf maakt. 

Tip(s)

  • Garneer eventueel met (zelfgemaakte) norichips
  • Geen (biologische) gochujang kunnen vinden? Maak het zelf! Het is supersimpel. Meng 1 eetlepel chilipoeder, 1 theelepel tamari, 1 teentje geperste knoflook, 1 theelepel sesamolie
    1 tl ahornsiroop in een kommetje en verdeel over je bibimbap.