Teriyaki tofu met fried rice

Japans

Hoe maak je tofu lekker? Door zoveel mogelijk vocht uit de tofu te ‘knijpen’ en daarna met teriyaki woksaus te kruiden. Het geeft je tofu die perfecte glazuur, en combi van zout en zoet. Dit recept voor fried rice (gebakken rijst) is ideaal als je rijst over hebt. We raden in dit vegan recept voor gebakken rijst zelfs aan om rijst van een dag oud te gebruiken. Want eerlijk is eerlijk, met ‘oude’ rijst is fried rice gewoon het lekkerst. Een ideaal recept voor drukke dagen. De enige echte smaakmaker die je nodig hebt, is onze teriyaki-woksaus. Deze lekkere saus heeft alle smaken in zich, en dat geeft net een andere draai aan je rijstgerecht.

DinerRijstgerecht2 porties30 minuten bereiden
Delen:

Dit heb je nodig

Voor de basis:
Ui1 middelgrote
Rode paprika1
Wortels3
Geroosterde sesamolie1 el
Groene erwten200 g
Teriyaki woksaus75/100 ml
Bosuitjes2

Zo maak je het

  1. Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
  2. Snijd de ui fijn. Snijd de paprika en wortels in hele kleine blokjes.
  3. Verhit in een koekenpan 1 eetlepel sesamolie. Voeg de ui en wortel toe en bak een paar minuten. Voeg dan de rode paprika en erwten toe. En bak tot ze zacht beginnen te worden (5-7 minuten). Voeg een beetje teriyakisaus toe aan de groenten terwijl ze bakken.
  4. Snijd ondertussen de tofu in blokjes.
  5. Als de groente gaar is, haal deze dan uit de pan en zet apart.
  6. Verhit in dezelfde koekenpan 1 eetlepel sesamolie op middelhoog vuur en bak de tofu goudbruin.
  7. Zet het vuur wat lager en laat de pan iets afkoelen. Voeg vervolgens 2 eetlepels teriyaki woksaus toe aan de gebakken tofu en bak kort mee zodat de tofu kleur krijgt.
  8. Voeg dan de groente en zilvervliesrijst toe aan de tofu. Giet de resterende teriyakisaus over de rijst en groenten. Roer alles goed door en laat het enkele minuten opwarmen.
  9. Hak de lente-ui fijn en garneer de rijst ermee.

Tip(s)

  • Dit recept is handig als je rijst en/of groente over hebt. Je fried rice wordt het lekkerst als je rijst een dag oud is.
  • Varieer met de groente!
  • Houd je van pittig? Dit recept is lekker met sriracha of sambal.
  • Ganeer met sesamzaad, cashewnoten of gehakte pinda’s.