Ga je een Japanse vega curry maken met peulvruchten? Dat vraagt om een goede dosis kruiden en smaakmakers. Hoe kom je aan een makkelijk recept voor curry? Daarvoor moet je eigenlijk miso in huis hebben. Oh, en curcuma ginger latte natuurlijk. Want daar zitten precies de goede kruiden en specerijen in die in een goede vega curry horen. Let op: deze Japans getinte curry is goed gevuld met mungbonen en volvette kokosmelk. Heel voedzaam dus.
Ingrid is brand manager bij TerraSana. Ze besteedt haar tijd het allerliefst aan eten. Koken, (samen) eten, schrijven en praten over eten. Receptontwikkeling en foodfotografie is een heerlijke on-the-side passie van haar.
Zo maak je het
Snijd de uien. Doe 2 el kokosolie in een grote koekenpan en bak de uien op zacht vuur glazig (ca. 5 minuten).
Snijd de wortels, rasp de gember en pers de knoflook. Voeg toe aan de uien en bak 2 minuten mee.
Voeg de curcuma ginger latte toe en bak een minuutje mee.
Blus af met de sake. Voeg de tamari toe.
Los de miso op in heet water.
Voeg de mungbonen, de rest van het water, de kokosmelk, de tomatensblokjes en het misopapje toe aan de pan.
Laat de mungbonen minimaal een uur zachtjes sudderen. Hoe lang het duurt voor de bonen zacht zijn, hangt deels af van hoe oud de bonen zijn. Proef regelmatig, tot de bonen gaar zijn. Mungbonen blijven wel vrij stevig.
Voeg op het laatst de citroensap toe.
Kook ondertussen de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Serveer in 3-4 bowls. Garneer eventueel met verse koriander.
Tip(s)
Is de curry te nat? Maak dan een papje van een paar eetlepels water en een eetlepel arrowroot en voeg dit toe aan de curry.
Ook lekker met naan in plaats van rijst.
Je kunt de sake ook weglaten of vervangen door mirin of genmai su.
Hatcho miso is the krachtigste miso, maar deze curry werkt ook goed met mugi of genmai miso!