Dit is de vegan variant van groene matcha curry met kip. Geen kip in dit recept dus, wel seitan. Seitan heeft de structuur van vlees en een hele goede vegan vleesvervanger, vooral in curry's. In deze matcha curry maken de limoen en paksoi de curry lichter van smaak. De kokosmelk zorgt voor de romigheid en de miso en kastanjechampignons geven het net die umami touch. Een milde vegan curry met matcha waar je U tegen zegt!
Ingrid is brand manager bij TerraSana. Ze besteedt haar tijd het allerliefst aan eten. Koken, (samen) eten, schrijven en praten over eten. Receptontwikkeling en foodfotografie is een heerlijke on-the-side passie van haar.
Zo maak je het
Laat de seitan uitlekken. Bewaar het vocht. Pers de knoflook. Rasp de gember. Pers de limoen.
Smelt evt. de kokosolie in een vuurvast schaaltje in de oven. Meng de kokosolie met de knoflook, gember, genmai miso en 2 el limoensap in een grote kom. Voeg de seitan toe en zorg dat alles min of meer bedekt is met de marinade. Dek af met folie en zet minimaal een uur opzij in de koelkast.
Kook ondertussen de sushirijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Snijd de wortels, rode ui, kastanjechampignons en paksoi fijn.
Zet een grote wok of koekenpan op het vuur. Voeg de gemarineerde seitan toe zodra de pan heet is en bak 3 minuten.
Voeg de wortel en de ui toe en bak nogmaals 3 minuten.
Voeg de champignons toe en bak nogmaals 3 minuten.
Blus af met het seitanvocht (ca. 150 ml) en de kokosmelk. Laat 10 minuten sudderen en zachtjes inkoken.
Voeg op het laatst de matcha toe.
Voeg naar smaak nog 1 of 2 tl genmai miso toe. Roer goed door.
Voeg de rest van het limoensap toe aan de curry. Is de saus te dik? Voeg wat extra water toe. Is de saus te dun? Voeg dan een papje van arrowroot toe om het in te dikken. Zet het vuur uit.
Serveer met de sushirijst en evt. nog een handje gehakte koriander.
Tip(s)
Lekker met reepjes komkommer, gepickeld in 1 el sushi vinegar (genmai su).