Vegan taart met matcha: dat is best avontuurlijk voor veel van ons. Maar het kan nóg avontuurlijker. Als we zeggen: doe matcha en tofu in je taart, denk je dan: YES? Ik in eerste instantie niet, maar ik wilde het wél proberen. Na het perfectioneren van deze taart was ik helemaal om. Kun je wel wat avontuur aan in de keuken? Ik kan je wel zeggen dat zijden tofu niet zo hartig smaakt als de tofu die je meestal koopt. Zijden tofu is veel zachter en neutraler van smaak. Bijna een pudding op zich. Gecombineerd met de kokosmelk, cashewnoten en ahornsiroop is dit een gezonde taart die je bijna als ontbijt zou kunnen eten.
DessertTaart en gebak6-8 stukjes15 minuten bereiden3 uur wachten
Ingrid is brand manager bij TerraSana. Ze besteedt haar tijd het allerliefst aan eten. Koken, (samen) eten, schrijven en praten over eten. Receptontwikkeling en foodfotografie is een heerlijke on-the-side passie van haar.
Zo maak je het
Maak eerst de bodem. Smelt de kokosolie in een vuurvast kommetje in de oven. Voeg alle ingrediënten in de blender en maal helemaal fijn.
Doe de bodem in de springvorm. Druk goed aan met een lepel. Zet even in de vriezer.
Rasp de schil van de citroen. Snijd doormidden en pers het sap eruit. Doe in de blender.
Doe de zijden tofu in de blender.
Voeg ook de kokosmelk, cashewnoten en ahornsiroop toe en maal tot een gladde massa.
Doe alles in een steelpan en verwarm.
Voeg het agar-agarpoeder toe en roer goed door. Zet het vuur zacht en laat ongeveer 3 minuten heel zachtjes sudderen. Roer af en toe door.
Giet het mengsel in de springvorm. Laat minimaal 3 uur afkoelen.
Strooi voor het serveren een flinterdun laagje matchapoeder over de taart met behulp van een zeefje.
Tip(s)
Van matcha moet je houden. Ben je geen fan? Prak dan vers fruit fijn of verwarm pure chocolade met een flinke scheut kokosmelk, en verdeel dit over de taart.
Gebruik de overige 80 g zijden tofu in een misosoepje. Voeg dit op het laatste moment toe!