Donburi bowl met teriyaki tofu

Vegan
Glutenvrij
Alleen gezoet met kokosbloesemsuiker
Japans

Donburi is Japans voor ‘kom’ of ‘bowl’. Het is een rijstgerecht dat lijkt op de populaire poke-bowl. Het combineert rijst, groenten en een proteïnebron naar keuze, zoals tofu in dit vegan donburi recept. Traditioneel wordt donburi in Japan vaak gegeten met vis of vlees, maar deze gekruide teriyaki tofu zorgt voor die heerlijke umami-smaak die je normaal vooral in vlees proeft. Deze vegan donburi is dus perfect voor vegetariërs en veganisten, en ook voor drukke werkenden die gezond en gevarieerd willen eten. Het is ideaal voor mealprep: maak de rijst en tofu van tevoren klaar, voeg wat groenten toe en geniet meerdere dagen van een voedzame maaltijd.

Diner & lunchRijstgerecht2 porties25 minuten bereiden
Delen:

Dit heb je nodig

Zo maak je het

  1. Bereid de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Knijp de tofu goed uit en snijd in plakjes. Snijd de Chinese kool in reepjes.
  3. Verwarm de kokosolie in een koekenpan. Voeg de tofu toe en bak in 5-7 minuten om en om goudbruin.
  4. Zet het vuur laag en laat de pan iets afkoelen. Voeg dan de teriyaki toe. Zorg dat ieder plakje goed bedekt is met de saus.
  5. Leg de tofu in een kom.
  6. Doe de witte delen van de Chinese kool in dezelfde koekenpan en bak ca. 5 minuten in de restjes teriyaki. Voeg de groene delen toe en bak nogmaals 2-3 minuten, tot de kool gaar is. Voeg tijdens het bakken water toe als dat nodig is.
  7. Verdeel de sushirijst, tofu en kool over 2 kommen. Sprenkel eventueel nog wat extra teriyaki over de tofu. Meng eventueel een paar mespuntjes umepasta met de rijst, om de rijst smaak te geven.
  8. Serveer je donburi met flinterdunne plakjes radijs.