Balado terong (aubergine in pittige rode saus)

Glutenvrij
Vegan
Indonesisch

Balado terong (ook wel belado terong, terong blado) is een Indonesisch recept van aubergine in rode saus. Het is een vegetarisch bijgerecht (vegan) dat vaak onderdeel is van een Indische rijsttafel. Maak je balado terong zelf, dan eet je het met rijst of nasi goreng, eventueel aangevuld met groene salade of een proteïnebron. De saus van balado terong is pittig. In Indonesië noemen ze dit zelfgemaakte sambal. Dat klinkt misschien ingewikkeld, omdat we sambal in Nederland graag in potjes kopen, maar eigenlijk is het gewoon een mengsel van ui, tomaat, rode peper en kruiden. De blender maakt het je makkelijk in dit recept.

Pro-tip: de limoenblaadjes staan als optioneel, omdat je hier eerder voor naar een toko moet, maar voor de smaak zijn ze eigenlijk onmisbaar. Ze maken de saus. Als het dus even lukt, zorg dan dat je limoenblaadjes uit de vriezer kunt halen!

DinerRijstgerecht2 porties40 minuten bereiden
Delen:

Dit heb je nodig

Aubergine1 grote
Sjalotjes2
Knoflook4 teentje
Groentebouillonblokjes miso1
Citroengras1 stengel
Rode chilipeper2 st.
Water150 ml
Tomaten2
Kokosbloesemsuiker1 elIndonesische ketjap manis2 el
Optioneel
Limoenblaadjes4 st.

Chef

Ingrid Duifhuizen
Ingrid is brand manager bij TerraSana. Ze besteedt haar tijd het allerliefst aan eten. Koken, (samen) eten, schrijven en praten over eten. Receptontwikkeling en foodfotografie is een heerlijke on-the-side passie van haar.

Zo maak je het

  1. Snijd de aubergine in grove blokjes van 2x2 cm.
  2. Doe 10 el olie in een koekenpan of wok. Bak de aubergine 3-5 minuutjes aan. Haal uit de pan en zet apart.
  3. Maak de sjalotjes, chilipepers, knoflook en citroengras schoon en snijd, samen met de tomaten in stukken. Dit hoeft niet fijn, want het gaat zometeen de blender in.
  4. Bak in een ruime hoeveelheid olie (denk aan 5 eetlepels) 3 minuutjes aan.
  5. Maal het chilimengsel fijn in de blender (dus zonder de aubergine).
  6. Doe terug in de pan en zet het vuur middelhoog. Voeg de gebakken aubergine en de rest van de ingrediënten bij het mengsel.
  7. Laat op middelhoog vuur 25-30 minuten nog iets inkoken (mag ook langer op zacht vuur), tot de saus meer bindt aan de aubergine.
  8. Serveer met rijst of nasi goreng en een salade en/of gebakken tempeh.
  9. Eet de limoenblaadjes niet op.