Veel gestelde vragen:

Overige vragen

1. Wat is TerraSana olijfolie 'extra vierge'?

Het is die olie die niet meer dan 1 gram zuren (aangeduid in 'acido oleico') per 100 gram olie bevat. Het is verkregen door koude persing volgens een uniek mechanisch systeem en haar smaak moet perfect zijn. De volgende is olijfolie 'vierge' (met een zuurgehalte niet hoger dan 2 gram per 100 gram). Daarna komt olijfolie, verkregen door vermenging van geraffineerde olijfolie met olie 'vierge' (met een zuurgehalte niet hoger dan 1,5). Als laatste is er de olie van koek van uitgeperste olijven. Met de koek worden de resten van de geperste olijven (de schil, de vrucht en de pit) bedoeld, die behandeld zijn met oplosmiddelen en geurstoffen.

De conclusie is dat olijfolie ''extra vierge'' de meest zuivere en gewaardeerde olie is.

2. Is olijfolie ''extra vierge'' niet vetter dan andere oliën of vetten?

Olijfolie ''extra vierge'' is niet vetter dan andere oliën zoals bijvoorbeeld zonnebloemolie. Vet is vet. Of anders gezegd, iedere soort vet bevat 9 Kcal per gram. Echter, niet alle vetten bezitten dezelfde moeilijkheidsgraad van vertering. Ook hebben niet alle vetten dezelfde soorten vetzuren. Olijfolie ''extra vierge'' bezit een optimale coëfficiënt van vertering en bevat de meest nuttige vetzuren voor de spijsvertering.

3. Wat zijn vetzuren?

Vetzuren zijn te verdelen in verzadigde en onverzadigde vetzuren. Boter, margarine en reuzel bestaan voornamelijk uit verzadigde vetzuren. Olijfolie, pinda's, soja, sesam, zonnebloemolie en maïsolie bestaan voornamelijk uit onverzadigde vetzuren. De verzadigde vetzuren zijn moeilijker te verteren, of anders gezegd zijn moeilijker opneembaar door het lichaam dan de onverzadigde vetzuren. De onverzadigde vetzuren zijn op hun beurt te verdelen in eenzijdig onverzadigbaar en veelzijdig onverzadigbaar.

De veelzijdig onverzadigbare vetten zijn minder stabiel dan de verzadigde vetzuren en de eenzijdig onverzadigbare vetzuren, wat betekent dat ze sneller onderhevig zijn aan oxidatie in de aanwezigheid van licht en warmte. Ze hebben hoe dan ook een gunstige invloed op de bloedsomloop, zorgen voor een verantwoord cholesterolgehalte in het bloed en verbeteren in het algemeen het opnemen van alle andere vetten.

Olijfolie 'extra vierge' is de enige olie die een juiste verhouding heeft tussen de eenzijdig onverzadigbare vetzuren en de veelzijdig onverzadigbare vetzuren, wat er voor zorgt dat het onder alle omstandigheden makkelijk op te nemen is, ook bij hoge temperaturen.

Het is belangrijk dat er ook vitamine E in olie zit, want vitamine E is een natuurlijke antioxidant, die verhindert dat vetzuren, vooral de veelzijdig onverzadigde, ranzig worden. Vitamine E is rijkelijk aanwezig in olijfolie ''extra vierge''.

4. Kan olijfolie ''extra vierge'' ook voor het koken gebruikt worden?

Het is altijd goed om het gebruik van vetten zoveel mogelijk te vermijden, zowel voor het koken, als voor het frituren. Desondanks blijkt olijfolie ook in deze gevallen het meest geschikt te zijn. Alle oliesoorten hebben een eigen ‘’walmpunt’’, dat wil zeggen een temperatuur waarop de olie een zichtbare walm ontwikkelt, die samen met de vorming van aldeide acilica (acroleina) giftig en onverteerbaar is. Het zijn vooral de veelzijdig onverzadigde vetzuren, die, zoals we geconstateerd hebben, onderhevig zijn aan oxidatie als gevolg van de verhoging van de temperatuur. Olijfolie ''extra vierge'' en in tweede plaats olie van pinda's, alle twee met een geringe hoeveelheid aan veelzijdig onverzadigde vetzuren en een hoog ‘’walmpunt’’, kunnen zowel voor het koken als het frituren geschikt worden beschouwd.

5. Is palmsuiker hetzelfde als kokosbloesemsuiker?

Nee, palmsuiker en kokosbloesemsuiker (of kokospalmsuiker) worden vaak door elkaar gehaald. Toch zijn het verschillende suikers. Palmsuiker komt van de palmyra of suiker palm en kokossuiker van de kokospalm, maar de suikers worden allebei geproduceerd van het zoete, waterige sap dat uit de bloemknippen sijpelt.

6. Sommige mueslivlokken ogen blauw, zijn ze beschimmeld?

Soms kunnen er in muesli blauw ogende vlokken zitten. In vrijwel alle gevallen zijn dit roggevlokken en wordt dit niet veroorzaakt door schimmels. Het blauw in de roggevlokken is een raseigenschap. Een natuurlijke, graaneigen kleurstof. Bijna alle roggerassen hebben een grijsgroene of blauwgroene kleur. De kleur wordt veroorzaakt door pigmenten in de zemellaag. Wrijft u de buitenste laag eraf en is de vlok nog steeds blauw? Dan is het blauwe rogge. Groenige korrels kunnen duiden op halfrijpe korrels, ook wel doorwaskorrels genoemd. Afhankelijk van de oogst komt dit in meer of mindere mate voor. Tenslotte is de blauwe kleur absoluut niet het effect van bestrijdingsmiddelen, dat zou immers compleet tenietdoen aan de biologische kwaliteit.

7. Zijn de deksels van jullie notenpasta’s pvc-vrij?

Jazeker, de deksels van de notenpasta’s zijn volledig vrij van pvc.

8. Zijn de zakjes van jullie noten, zaden, e.d. pvc-vrij?

Ja, de folie die we gebruiken voor onze noten, zaden, zuidvruchten, muesli, raw superfoods, peulvruchten, melen, rijst en granen zijn alllemaal vrij van pvc en pvdc.

8. Hoe gebruik ik een pickle pers / salad press?

Met pickle persen kun je groenten ‘pekelen’. Doe je groenten of fruit in de pickle pers, dan zorg je ervoor dat de producten fermenteren. Bij dit proces ontstaat een druk in de pickle pers die ervoor zorgt dat de suikers door enzymen en bacteriën worden omgezet in melkzuren.

Een gebruiksaanwijzing met een aantal recepten vind je hier

Uw vraag niet gevonden ? Stel uw vraag

terug