Veel gestelde vragen:

Kiembrood

1. Hoe verloopt de ambachtelijke bereidingswijze van kiembroodjes?

Kiembroden worden bereid volgens ambachtelijke wijze. Het spelt en tarwe van biologische landbouw wordt 2-3 dagen gekiemd, daarna gemalen en een aantal uren op een lage temperatuur gebakken (110°C-130°C). Zo blijft het natuurlijke vochtgehalte van de kiem behouden. Tot slot wordt het broodje gepasteuriseerd (tussen de 70-95 graden) in de verpakking, daardoor krijgt het een houdbaarheid van 8 maanden.

De hele spelt- en/of tarwekorrel wordt verwerkt, waardoor alle waardevolle voedingsstoffen, onverteerbare vezels en vitale stoffen behouden blijven. Door het kiemproces wordt vooral het vitaminegehalte van de spelt- en/of tarwekorrel duidelijk verhoogd.

2. Waarom hebben de kiembroodjes niet altijd dezelfde structuur?

Wij streven ernaar om de kiembroden zo constant mogelijk te produceren. Desondanks is het, ondanks de strikte kwaliteitscontrole vanaf begin van het productieproces tot aflevering, niet altijd mogelijk. Het is een biologisch natuurproduct. Onder de consumenten zijn (spelt) kiembroden populair en daarom kiezen wij ervoor, de consument in dit product te voorzien.

Kiembroden (spelt maar soms ook tarwe), zijn soms harder of soms zachter. Dit ligt aan het feit of de graanoogst (batch) in meer of mindere mate kiemt. Als het minder kiemt, neemt het minder water op en zijn de broodjes dan harder en minder smeuïg van structuur.

Drie soorten graan worden gekiemd; rogge, tarwe en spelt. In het kiemproces zijn deze granen totaal verschillend van elkaar.

  1. Rogge is in vergelijking met de twee andere soorten het gemakkelijkste graan om te kiemen. Het groeit snel en absorbeert gemakkelijk water. Roggebrood heeft dan ook meestal dezelfde structuur.
  2. Tarwe kiemt ook goed en is gemakkelijk onder controle te houden. Met als resultaat dat de gekiemde tarwebroden zelden te hard of te zacht zijn. Soms is het echter wel zo dat een graanoogst niet wil kiemen, of er een aantal granen in vergelijking met de rest te langzaam kiemen. Dit resulteert in iets hardere kiembroden maar zoals eerder aangegeven komt dit zelden voor.
  3. Spelt is een compleet ander verhaal. De graankorrel is omhuld/ingekapseld. Dat omhulsel moet eerst worden verwijderd, waardoor de korrels van structuur veranderd, voordat het graan kan kiemen, tot een meel wordt gemalen of ter vermeerdering wordt gezaaid. Niet elk graan dat wordt gezaaid levert een plant met speltzaden op. Dit verklaart ook de reden, dat tijdens het kiemen sommige zaden sneller stoppen met kiemen of helemaal niet kiemen. Spelt kiemt dan minder dan tarwe. Hoe meer hier sprake van is, hoe minder water wordt opgenomen en hoe harder het kiembrood wordt.

Tip: het harde kiembrood wordt iets smeuïger van smaak als je deze licht roostert.

3. Hoelang zijn de kiembroden houdbaar?

Doordat de kiembroden in de verpakking worden gepasteuriseerd (tussen de 70-95 graden) krijgen de broden een houdbaarheid van 8 maanden.

4. Kan ik de kiembroden ook invriezen?

Jazeker, de kiembroden kunnen worden ingevroren. Je kunt ze ook eerst in stukjes snijden en vervolgens invriezen. De broden kunnen hierdoor net zoals bij gistbrood wel iets droger worden.

Bekijk hier ons broodassortiment

Uw vraag niet gevonden ? Stel uw vraag

terug