Veel gestelde vragen:

Ahornsiroop

1. Hoe verloopt het productieproces van Ahornsiroop?

Het productieproces is heel eenvoudig. In het voorjaar, als de winter ten einde loopt en het kwik overdag weer boven nul komt, scheidt de esdoorn een speciaal sap met een hoog suikergehalte af. Dit houdt aan zolang de temperatuur schommelt tussen vriezen en dooien, variërend van 1 week tot maximaal 6 weken. De esdoorn wordt ingekerfd en van een buis voorzien, die het vocht afvoert. Afhankelijk van de dikte en sterkte van de boom worden maximaal drie tappunten ingebracht. Het vocht wordt sterk ingedampt tot een siroop overblijft. De beheersing van de constante kooktemperatuur (4 graden boven het kookpunt) is van groot belang voor de kwaliteit van het eindproduct.

2. Hoeveel ml ahornsiroop staat gelijk aan hoeveel gram suiker?

Deze verhouding is qua gewicht gelijk aan die van suiker. 1,3 liter ahornsiroop staat gelijk aan 1 kg suiker.

3. Is esdoornsiroop hetzelfde als ahornsiroop?

Ja, ahornsiroop, esdoornsiroop en maple syrup zijn namen voor hetzelfde product.

4. Uit welke suikers bestaat Ahornsiroop?

Ahornsiroop bestaat voor het grootste gedeelte uit sacharose, met kleine hoeveelheden glucose en fructose. Later in het seizoen neemt de hoeveelheid glucose en fructose iets toe, waardoor de suikers beter te karamelliseren zijn en de ahornsiroop een sterkere karamelsmaak krijgt. 

5. Wat is de glycemische index van ahornsiroop?

De glycemische index zegt iets over de snelheid waarmee koolhydraten in de darm worden verteerd en glucose in het bloed worden opgenomen. Een hoge GI ligt rond de 70 of hoger en een lage GI ligt rond de 55 of lager. Van alle producten kan de GI worden uitgerekend, zo ligt van nature de glycemische index van Ahornsiroop op 54 (+/- 6). Het is echter wel zo dat deze bij gebruik kan veranderen; door bijv. voeding te eten die geen GI waarde bevat hieronder vallen vetten en proteïnes.

6. Verschillen de voedingswaarden in graad A en C van elkaar?

Nee. De voedingswaarden zijn ongeveer gelijk. Wel kunnen de waarden variëren per seizoen en per regio. Ook het aantal suikers is in beide varianten gelijk. 


7. Wat is het verschil tussen kwaliteitsgraad A en C?

De suikers in ahornsiroop bestaan voornamelijk uit sacharose (sucrose) en kleine hoeveelheden glucose en fructose. Welke soorten suikers overheersen hangt van het seizoen af. In het begin van het seizoen bestaan de suikers voornamelijk uit sacharose, waardoor een lichtere variant ahornsiroop ontstaat, die een zachtzoete smaak heeft. Dit noemen we graad A. Later in het seizoen gaat de hoeveelheid glucose en fructose iets omhoog, waardoor de siroop donkerder wordt en een sterkere karamelsmaak krijgt. Op dit moment van het seizoen wordt ahornsiroop graad C geproduceerd. In helderheid en smaak zijn graad A en C dus verschillend. Graad A is erg geschikt om in thee te doen of over pannenkoeken of fruit te gieten. Graad C is lekker door het ontbijt, om mee te bakken of te koken en in de koffie. 

Lees hier meer over herkomst van onze ahornsiroop. 

Bekijk hier ons ahornsiroop assortiment.

Uw vraag niet gevonden ? Stel uw vraag

terug