De waarheid over rauwe cacao
Cacao heeft op veel mensen een bijzondere uitwerking. Veel mensen worden er blij van! In reguliere chocolade zitten echter een hoop geraffineerde suikers, melk en hulpstoffen. Wil je cacao in zijn puurste vorm? Dan is rauwe cacao iets voor jou. Geen toevoegingen. Rauwe cacao smaakt dan ook niet zoet, maar de bonen en de nibs hebben wel een heerlijke bite!

Cacao: goddelijk voedsel!

De Latijnse naam voor cacao is ‘theobroma’, oftewel voedsel van de goden. Met dit goddelijke voedsel kun je heerlijke dingen doen. Doe bijvoorbeeld eens een handje cacaonibs door je ontbijt, of verwerk het in cake, gebak of brood. Maal de cacaobonen in een vijzel zodat je de voedingsstoffen uit de schil ook gebruikt. Er zijn talloze lekkere recepten te verzinnen met rauwe cacao. Zo ervaar je de voordelen van chocolade, zónder suiker tot je te nemen!


Van cacaoboom tot -poeder

Cacaobomen produceren vruchten van van gemiddeld 20 bij 8 cm. Elke vrucht heeft een inhoud van 20 tot 40 bonen. De bonen zijn met een lichtbruine pulp omhuld. De rauwe, ongeroosterde bonen zijn ongeveer 2.5 cm lang en bestaan voor ongeveer 65% uit water. Na de oogst wordt de cacaovrucht geopend en de cacaobonen en het pulp uit de vrucht gehaald.  Samen ondergaan deze een fermentatieproces van enkele dagen in een tropische temperatuur. Het fermentatieproces zorgt voor de klassieke smaak en geur van de cacaobonen en zorgt ervoor dat de cacaobonen eetbaar worden. Daarna worden de bonen nog enkele dagen in de zon gelegd. Nadat de bonen zijn gefermenteerd en zongedroogd, bestaat deze nog voor ong. 5% uit water.
 
Om cacaonibs en –poeder te krijgen worden de gefermenteerde en zongedroogde cacaobonen opengebroken en gezeefd zodat alleen de nibs overblijven. De nibs worden 10-12 uren met steen gemalen tot een ultra-fijne pasta. Daarna wordt deze pasta door een fijne zeef gehaald, waarin de cacao en het boter van elkaar wordt gescheiden. Vervolgens wordt de cacao nogmaals gezeefd, zodat er een poeder ontstaat. 


Bewaaradvies

Zoals bij de meeste superfoods is het belangrijk om de producten droog en donker te bewaren. Zet je de potten in het zonlicht, dan kan de kwaliteit iets afnemen. Over rauwe cacaobonen of -nibs ligt soms een lichte, witte waas die doet denken aan schimmel. In de meeste gevallen gaat het echter niet om schimmel, maar wordt deze waas veroorzaakt door het natuurlijke fermentatieproces waar de cacao doorheen gaat. Twijfelt u of de cacaobonen nog goed zijn ná de houdbaarheidsdatum? De kwaliteit is mogelijk aan het afnemen als de geur en de smaak minder worden en als de cacao een beetje ruikt naar hout. 


Herkomst

De cacao van TerraSana komt uit het Zuid-Amerikaanse Peru. 

Zin in een heerlijk recept met rauwe cacao? Deze cacao-avocadomousse is natuurlijk zoet en bijzonder lekker!

Volg ons op Instagram voor meer weetjes, nieuwtjes en eetinspiratie.

terug