Wat weet jij van macadamia?

Het is zó gemakkelijk om van de verfijnde smaak en de knapperige, ietwat romige structuur van macadamia te houden. Maar wat weet jij eigenlijk over deze bijzondere noot?
 
Herkomst
Macadamia komt van oorsprong uit Australië. Het klimaat en de seizoenen zijn daar nu eenmaal perfect voor macadamia. De noten groeien aan een boom als deze.

Er zijn niet heel veel plekken op de wereld waar macadamia kan groeien. Daarnaast heeft de noot perfecte omstandigheden nodig, en dat maakt het niet gemakkelijk om de noten te verbouwen. Pas na 8 jaar ontstaan de eerste noten, en pas na 15 jaar is de maximale productie bereikt. Een volgroeide boom levert jaarlijks 10 tot 12 kilo macadamia. Ook is het relatief moeilijk om de noten te kraken. Er wordt beweerd dat macadamia noten per vierkante centimeter 20 kg verzwaring nodig hebben om te kraken.
 
Australische specialist!
Omdat deze kostbare noten dus nogal wat tijd, investering en ervaring vereisen, halen wij ze bij een Australische leverancier die gespecialiseerd is in het verbouwen van macadamia. Hij doet al bijna 30 jaar niets anders. De bomen worden allemaal op eigen land geteeld. Bijzonder, want hierdoor hebben ze de gehele keten in eigen hand, en zijn ze niet afhankelijk van derden.
 
100% natuurlijk
Natuurlijk zijn al onze producten biologisch, maar het blijft toch een mooi idee dat onze leverancier hier ook met zijn hele hart voor gaat. Al bijna 30 jaar. Hij zou twee keer zoveel kunnen produceren, maar dat is absoluut geen optie. Het is niet alleen de levensstijl waar hij voor 100% achter staat, het levert ook nog eens de lekkerste noten op. Wist je dat onze macadamia noten volledig de tijd krijgen om te rijpen? Ze vallen niet van de boom door het toedoen van de mens, maar wanneer ze daar klaar voor zijn.
 
Insecten, orkanen en tornado’s
Soms is het lastig en heeft de leverancier last van de ongemakken van het subtropische Australische klimaat. Soms vieren de insecten hoogtij en vernielen ze wel 70% van de gewassen. Maar ook tornado’s en orkanen liggen altijd op de loer. Een uitdaging dus om macadamia te verbouwen, maar het resultaat liegt er niet om! Deze noten zijn van prachtige biologische kwaliteit, geteeld met passie voor biologisch.
 
Macadamia noten zijn niet de goedkoopste, maar nu weet je waarom dat is én wat je ervoor terugkrijgt.
 
Recepten met macadamia?
Wat je allemaal kunt met macadamia? Maak er eens een lekkere groene pesto van (samen met pijnboompitten, basilicum, parmezaanse kaas, limoen, knoflook en olijfolie), macarons, je eigen notenmelk, of bijvoorbeeld havermoutkoekjes met kokosmeel, blauwe bessen en stukjes macadamia.

terug