RECEPT: Japans stoofpotje met zeewier
Het recept van de maand is een bijzondere. Een Japans stoofpotje waar seitan, hatcho miso, biologisch Japans zeewier de boventoon voeren. Wij zijn enorm enthousiast over dit veganistische recept. Het is op en top Japans, krachtig van smaak en is zowel lekker als lunch als voedzame avondmaaltijd. En variëren? Dat kan volop met dit recept!

Het Groene Broertje

Dit recept is bedacht door Sytse van Het Groene Broertje. Hij is dol op veganistisch koken en houdt ervan om zijn recepten zo gemakkelijk te maken, dat ze toegankelijk zijn voor iedereen. Op zijn blog vind je zowel recepten als leuke weetje en artikelen over groen en duurzaam leven.


Seitan

Seitan is een typisch Japanse vleesvervanger die voor bijna 30% bestaat uit eiwit. Het ziet er een beetje sponzig uit, de structuur lijkt op vlees of brood. In het Japans betekent sei ‘goed’ en tan ‘proteïnebron’. Een goede, plantaardige vervanging voor dierlijke proteïneproducten dus. Seitan wordt gemaakt van tarwegluten en krijgt die lekkere umamismaak door de toegevoegde tamari. 

In dit recept is de basis seitan. Ben je een echte vleeseter en heb je nog nooit seitan geprobeerd? We hebben van echte carnivoren gehoord dat de seitan in dit recept niet onderdoet voor vlees. Het proberen waard dus!


Hatcho miso

Hatcho miso is zo ongeveer de krachtigste Japanse smaakmaker die we in huis hebben. Wist je dat deze miso maar liefst 2 jaar fermenteert? Hierdoor is de smaak dus zo rijk, diep en krachtig. Hoe langer een miso namelijk fermenteert, hoe donkerder de kleur en hoe krachtiger de smaak.

Onze hatcho miso wordt op authentieke wijze gemaakt in Japan, door specialisten die zich al jaren toegelegd hebben op het perfectioneren van dit ene product. Als je weet hoe het hele productie- en fermentatieproces in z’n werk gaat, dan móet je deze miso ook een keer gegeten hebben. We verklappen je alvast: daar komen duizenden kilo’s stenen, 100 jaar oude cederhouten vaten en unieke fermentatieruimtes aan te pas. Neem een kijkje in de productieruimte van onze Japanse producent om te zien hoe onze hatcho miso tot stand komt


 

Biologisch arame zeewier

Japans zeewier heeft een smaak die onvergelijkbaar is. Umami komt er op een heerlijke manier in naar voren. Onze arame is naast deze mooie Japanse kwaliteit ook nog eens 100% biologisch. Het wordt wild geoogst in de Ise-Shima baai in Japan. Een bijzondere plek, ook voor Japanners. Het is er niet alleen ultraschoon, maar het is ook een heilige plek en echt hét oord voor het winnen van zeewier. Zien hoe het oogsten in zijn werk gaat? We filmden het voor je:
 
Voor de mensen niet zo’n fan zijn van zeewier is arame een goede optie. Het wordt ook wel ‘zeewier voor beginners’ genoemd, door de vrij neutrale smaak en toegankelijke structuur. In dit stoofpotje proef je de umami smaak van het zeewier heerlijk terug.
 

Tamari

Tamari ken je waarschijnlijk al wat beter. Deze glutenvrij Japanse sojasaus is een smaakmaker waar je werkelijk ieder willekeurig gerecht mee naar een hoger niveau brengt. Zo ook met dit recept. Het maakt je stoofpot helemaal af! Natuurlijk kun je ook shoyu gebruiken, of teriyaki.

Ook onze tamari is authentiek Japans. Zien hoe tamari geperst wordt, ná het 18 maanden durende fermentatieproces? Het zal je verbazen hoeveel handmatig werk daar nog bij te pas komt! Bekijk het in ons filmpje: 
Klik op de receptkaart om te zien hoe je dit lekkere gerecht zelf maakt. 

 
 
 

terug