Zeewier: overeenkomsten en verschillen
Het ene zeewier is het andere niet. Omdat de meeste mensen niet erg bekend zijn met de vele soorten zeewier, de verschillen in smaak en de toepassingen, zetten we alles voor je op een rijtje.

De smaak van goed zeewier

Een echte zeewiersmaak herken je gauw genoeg. Toch kan er behoorlijk veel verschil zitten in smaak. In al onze zeewieren proef je een zuivere, aromatische zeesmaak terug. Zo min mogelijk zilt, zo veel mogelijk van de typisch Japanse umamismaak én de smaak van de zee.


Overeenkomsten en verschillen

Behalve kombu komen al onze zeewieren uit de Ise-Shima baai in Japan. Kombu groeit het beste in een koud klimaat, vandaar dat dit in het noorden van Japan groeit en geoogst wordt: op Hokkaido. Daarnaast hebben de meeste zeewieren gemeen dat ze erg goed smaken met onze Japanse smaakmakers. Tamari, gembersiroop, ume su, sesamolie en mirin: ze complimenteren ieder soort. Er zit wel verschil in smaak, structuur en in de manier waarop je de soorten toepast. Een overzicht:
 
 

Hiziki

Smaak Sterk umami, echte zeewiersmaak
Bite Iets stevig
Herkomst Met de hand geoogst in de Ise-Shima baai, Japan
Lekker met Frisse of knapperige groenten of fruit als wortel of appel
  Misosoep
  Japanse smaakmakers als tamari, ume su en gembersiroop
Weken/koken 10 minuten weken, 15 minuten koken 
Overig Wordt ook wel hijiki genoemd
  Hoog in vezels (47,2 g)
   
 

Nori

Smaak Zachte umamismaak, subtiele zeewiersmaak
Bite Knapperig
Herkomst Met de hand geoogst en verwerkt in de Ise-Shima baai, Japan
Lekker met Sushi
  Salades
  Rijst- en noedelgerechten
Weken/koken Kan zo gegeten worden, of geroosterd
Overig Verkrijgbaar in 4 soorten: snippers, aonori, ongeroosterd en sushinori.
   
 

Arame

Smaak Mild, subtiele zeewiersmaak
Bite Zit tussen hiziki en wakame in. 
Herkomst Met de hand geoogst in de Ise-Shima baai, Japan
Lekker met Frisse salades
  Japanse smaakmakers als shoyu, sesamolie, mirin
  Rauwkostachtige groenten als rettich en wortel 
Weken/koken 5 minuten weektijd, 15 minuten kooktijd
Overig Wordt ook wel 'zeewier voor beginners' genoemd
  Ook in biologische variant!
   
 

Wakame

Smaak Licht umami, echte zeewiersmaak
Bite Iets glad, iets knapperig
Herkomst Met de hand geoogst in de Ise-Shima baai, Japan
Lekker met Zure ingrediënten (citroen of gepekelde komkommer)
  Misosoep
  5 minuten weken, 1 minuut koken
Weken/koken Ook verkrijgbaar: instant wakame
Overig Ook in biologische variant!
   
 

Kombu

Smaak Umami
Bite Je eet kombu niet op, je gebruikt het als laurierblaadje
Herkomst Geplukt in Hokkaido, Japan
Lekker met Rijst
  Bonen
  Bouillon / dashi
Weken/koken Kook kombu met een gerecht mee
Overig Natuurlijke smaakversterker
  Hoog in jodium (230 mg)


Ise-Shima

Vorig jaar bezochten we de ultraschone, beschermde Ise-Shima baai in Japan. Dit is de plek waar 's werelds beste zeewieren vandaan komen. Het was prachtig! We zagen met eigen ogen hoe het zeewier met de hand geoogst wordt en veelal in het wild groeit. Jij kunt met ons meekijken, want we hebben het voor je vastgelegd in een film:



 

terug