4 x recept met zeewier
Zeewier is niet voor iedereen weggelegd, maar toch kun je er hele toegankelijke gerechten mee maken. Wat dacht je van popcorn met nori en furikake? Of granola met nori? Het klinkt misschien een beetje gek, maar lekker is het zeker. Probeer het maar eens uit!

1. Popcorn met furikake en nori

Zin in popcorn met een Japanse twist? Het zachte van de sesamolie, de umami van de nori en het zoute van de furikake maakt deze popcorn echt uniek en bovendien behoorlijk verslavend!

Zelfgemaakte popcorn met sesamolie, furikake en verknipte norivellen. Yum!

Aantal:

2 personen


Ingrediënten:

50 g pofmaïs
5 el sesamolie + voor garnering
2 el furikake
1 vel geroosterde nori


Bereiding:

Gebruik voor dit recept een pan met deksel.
Doe de sesamolie in de pan. Zorg dat de bodem, na wat heen en weer schudden, geheel bedekt is.  
Voeg een dun laagje maïs aan de pan toe. Zorg dat de bodem nét bedekt is, zodat de korrels goed in de olie liggen.
Zet het vuur aan. Belangrijk is nu dat je de pan iedere 10 seconden even heen en weer schudt, zodat de korrels geen moment op 1 plek  blijven liggen en tegelijkertijd omringd worden met de olie.
Zodra de pofmaïs begint te poppen, zet je het vuur halfzacht. Blijf heen en weer schudden tot het poppen stopt. Houd het deksel nog even op de pan, zodat je geen laatste gepopte maïskorrel in je gezicht krijgt.
Knip dan met een schaar het norivel in vierkantjes van ongeveer 1 cm.
Doe de popcorn in een kom. Besprenkel met sesamolie en maak het af met furikake en nori.


Bereidingstijd:

< 10 minuten
 

2. Nori chips met wasabi en mosterd

Met norivellen kun je heel wat meer dan alleen sushi rollen. Norichips wordt in Azië veel als tussendoortje gegeten. Lekker en erg simpel om te maken!

Norichips met sesamzaad, sesamolie en een heerlijke dressing van mosterd, wasabi en meer Japans!

Aantal:

18 stukjes


Ingrediënten:

2 vellen geroosterde nori
2 el sesamolie
 
Voor de dressing:
1 tl mosterd
2 tl kokosbloesemsuiker
1 tl shoyu of tamari
1 cm verse gember
½ tl wasabi
2 el geroosterd sesamzaad


Bereiding:

Meng alle ingrediënten voor de dressing door elkaar, zodat een papje ontstaat.
Laat een lege koekenpan heet worden op het vuur.
Smeer de norivellen met een kwastje in met sesamolie en vervolgens met de dressing.
Maak het af met een dun laagje sesamzaad.
Leg de vellen 1 voor 1 in de hete koekenpan en geef de nori aan iedere kant 20-30 seconden om te krimpen.
Knip de vellen in 9 stukken. Eet smakelijk!

 
Bereidingstijd:

< 5 minuten
 

3. Zeewiersalade met wortel, gember en sojabonen

Deze arame-hijiki-salade is verrassend lekker. Met de bite van de boontjes, de umamismaak van de zeewier en de hartige smaak van de Japanse smaakmakers wordt dit in mum van tijd je favoriete lunch!

Zeewiersalade met arame, hiziki, wortel, sojabonen en appel. Met een dressing van gembersiroop en tamari. Zo lekker!

Aantal: 

2 personen


Ingrediënten:

10 g arame zeewier  
10 g hiziki zeewier
20 g sengiri daikon (gesneden witte radijs)
2 wortels, geraspt
100 g sojabonen of peulvruchten naar keuze
Halve appel, in kleine reepjes (Granny Smith)
2 el tamari + scheutje tamari om de zeewier in te koken
2 cm verse geraspte gember of gembersiroop
½ citroen

Bereiding:

Spoel de arame en hiziki goed af. Laat de hiziki ongeveer 15 minuten weken en de arame enkele minuten.
Laat de sengiri daikon 5-10 minuten weken in koud water.
Breng in een steelpan een heel dun laagje water met een scheutje tamari aan de kook. Kook de hiziki vervolgens 15 minuten en de arame 5-10 minuten. Spoel de zeewieren na het koken af met koud water en laat het nog wat afkoelen. 
Rasp de wortel grof.
Rasp de gember (met behulp van onze gemberrasp). Meng met de tamari en de citroen en zet even opzij. 
Meng vervolgens de zeewieren met de geraspte wortel, peulvruchten en geweekte daikon.
Snijd de bosui fijn en garneer de salade met de bosui. 
Maak af met de gember dressing. 
Bekijk alle soorten zeewieren hier.


Bereidingstijd:

< 25 minuten
 

4. Granola met miso en nori

Zelf granola maken is heel simpel en met de ingrediënten kun je eindeloos variëren. De combinatie van havermout, zoetigheid en nori verraste ons zó, dat we het graag met je wilden delen.

Een lichtelijk onconventioneel recept, maar ├ęcht lekker: granola met amandelen, geroosterde nori en een mix van miso, tahin en ahornsiroop. Superlekkere combi!

Aantal:

4 personen


Ingrediënten:

150 g havermout fijn
30 g geroosterd sesamzaad
20 g zwart sesamzaad
30 g hennepzaad
30 g witte amandelen
3 el ahornsiroop graad C
1 tl shiro miso
2 tl witte tahin
1 cm verse gember, geraspt
1 vel geroosterde nori


Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160 graden.
Knip het norivel in kleine vierkantjes van 1x1 cm.
Doe vervolgens alle droge ingrediënten (behalve de nori) in een kom.
Meng in een ander kommetje alle natte ingrediënten goed door elkaar.
Doe vervolgens de natte bij de droge ingrediënten en meng door elkaar.
Verspreid over een bakplaat en rooster knapperig in ongeveer 20 minuten. Roer na 10 minuten even om.


Bereidingstijd:

< 30 minuten
 

terug