4 x eten na het sporten
Vandaag is het Fiets naar je Werk Dag. Wil jij een statement maken, meewerken aan een duurzame wereld én je lichaam gezond houden? Laat dan de auto staan, laat de NS voor wat het is en pak je fiets erbij. Wij dachten natuurlijk weer aan eten. Want wat kun je nu eigenlijk het beste eten na een intensieve fietstocht?
Na het sporten vraagt je lichaam vooral om een gezonde mix van koolhydraten en eiwitten. Wij geven je vier lekkere opties. Doe inspiratie op en geniet!
De meeste recepten vragen maar 5 of 10 minuten van je tijd. De quinoa-bonenschotel kost je wat meer tijd, maar dat is echt een recept waar je een paar dagen van kunt eten. Handig om van tevoren klaar te maken en na het sporten lekker op aan te vallen!

 

1.Kiembrood met notenpasta en miso

Simpel, maar effectief! Van kiembrood zit je heel snel vol, dus de meeste mensen zullen na 1 plak genoeg hebben. Om heerlijk mee bij te komen na het sporten.

Aantal:

1 persoon

Ingrediënten:

1 plakje kiembrood (rogge, spelt of tarwe)
1 el pindakaas of notenpasta naar keuze (bijv. bruine amandel-, hazelnoot- of cashewpasta)
½ tl genmai miso naar smaak
1 tl geroosterd sesamzaad
Handje alfalfa

 

Benodigdheden:

Tostiapparaat
 

Bereiding:

Rooster het plakje kiembrood in ongeveer 5 minuten met behulp van het tostiapparaat.
Meng ondertussen de pindakaas of notenpasta met genmai miso.
Smeer het broodje in met het miso-notenmengsel en bestrooi met sesamzaad en alfalfa.

 
Bereidingstijd:

< 5 minuten
 

2.Havermout met hennepproteïnepoeder en noten


Vooral als je in de ochtend sport, is havermout een perfecte manier om je lichaam bij te laten komen van het sporten. Helemaal als je het mengt met hennepproteïnepoeder, dat voor 50% uit eiwit bestaat.

Aantal:

1 persoon

Ingrediënten:

50 g havermout
200 ml (plantaardige) melk
1 handje rozijnen
1 el hennepproteïnepoeder (50% eiwit!)
1 el pompoenpitolie
1 banaan
1 handje blauwe bessen
1 handje gemengde noten
 

Bereiding:

Breng de melk aan de kook.
Voeg de havermout en rozijnen toe en laat het geheel zo’n 5 minuten koken.
Haal van het vuur en meng het hennepproteïnepoeder.
Garneer vervolgens met pompoenpitolie, (geprakte of gesneden) banaan, blauwe bessen en gemengde noten.


Bereidingstijd:

< 10 minuten
 

3.Peulvruchtenpasta met rucola, walnoten en geitenkaas


Peulvruchten zijn perfect voor na het sporten, omdat ze relatief veel eiwit, maar ook veel koolhydraten bevatten. Wist je dat 3 van onze pasta’s voor 100% uit peulvruchten bestaan? Bekijk ze hier.

Aantal:

1-2 personen

Ingrediënten:

1/2 pak rode linzenpasta, kikkererwtenpasta of groene erwtenpasta
3 el pesto naar keuze
75 g rucola
50 g walnoten
40 g geitenkaas
Zongedroogde tomaten naar smaak
 

Bereiding:

Kook de pasta in 3-4 minuten gaar.
Roer de pesto door de pasta. Voeg de rucola toe.
Garneer met walnoten, geitenkaas en zongedroogde tomaten.   

 
Bereidingstijd:

< 5 minuten
 

4.Mexicaanse quinoa-bonenschotel

Sport je het liefst vóór het eten in de avond? Dan is deze bonenschotel heerlijk om mee bij te komen. Handig om van tevoren klaar te maken, zodat je na het sporten direct kunt aanvallen. Hier kun je heel gemakkelijk een paar dagen van eten. Quinoa is een perfecte mix van koolhydraten en eiwitten, evenals adukibonen. Perfect na een goede hardloopsessie of fietstocht.

Aantal:

3-4 personen

Ingrediënten:

1 el kokosolie
2 rode uien
3 teentjes knoflook
2 tl Mexicaanse kruiden
1 tl komijn
1 tl paprikapoeder
250 g quinoa tricolore
150 g adukibonen, geweekt en gekookt (ongeveer 50 min)
2 rode paprika’s
1 pot tomatensaus pikant
200 g maïs
 

Bereiding:

Kook eerst de adukibonen gaar. Adukibonen kun je een nachtje laten weken, dan hebben ze ongeveer 50 minuten kooktijd nodig. Kies je ervoor om niet te weken, kook de bonen dan in ongeveer 80 minuten gaar. Giet af en bewaar het kookvocht.
Snijd de uien en de paprika in blokjes. Laat de kokosolie smelten in grote koekenpan. Fruit de uien, samen met de knoflook, 2 minuten op halfhoog vuur.
Voeg de Mexicaanse kruiden, de komijn en het paprikapoeder toe en roer door elkaar. Bak tot het begint te geuren (ongeveer 1 minuut).
Voeg de gesneden paprika samen met de gekookte adukibonen, de quinoa, de maïs en de tomatensaus toe aan het ui-kruidenmengsel. Voeg het kookvocht van de adukibonen toe. Voeg peper en zout toe naar smaak. Laat vervolgens op zacht vuur 12-15 minuten sudderen. Roer af en toe door en voeg indien nodig nog wat water toe.


Bereidingstijd:

< 20 minuten + 50-80 minuten kooktijd voor de adukibonen
 
 

terug