Recept januari: dit zijn de bijzondere ingrediënten!

Het allereerste recept van Amber Albarda is uit! Deze slanke, Japanse misosoep is nummer 1 van 12. Dus ook als je je nog steeds aan je goede voornemens houdt, is dit een geschikt recept! Met maar 350 kcal heb je je maag vol aan lekkere en gezonde ingrediënten.

Ben je van plan om de Japanse misosoep te gaan maken, maar wil je graag meer weten over de ingrediënten? Wij bespreken ze kort. Hopelijk krijg je daarna nóg meer zin om aan de slag te gaan! Heb jij een superlekker gerecht met één van de onderstaande ingrediënten? Laat het ons weten, dat vinden we leuk!

Boekweitnoedels met zoete aardappel

95% boekweit + 5% zoete aardappel = een heerlijke, glutenvrije noedel-variant. De zoete aardappel komt op een subtiele manier naar voren en zorgt ervoor dat je noedels toch nét een andere smaak krijgen. Het grote voordeel van 
deze noedels is dat ze supersnel klaar zijn: binnen 4 minuten zijn de noedels klaar om opgegeten te worden. Spoel ze na het koken altijd even kort af met koud water. Hierdoor blijft de lekkere bite op z’n best.

Genmai miso pasta

Genmai miso is een pasta van gerfermenteerde sojabonen en bruine rijst. Het meest bijzondere aan dit typisch Japanse product is dat de meeste van onze miso’s een fermentatieproces doorgaan van maanden, ja soms jaren! Zoveel tijd, zoveel handwerk, zoveel mankracht wordt erin gestopt. En zo krijg je een prachtig Japans product dat bovendien superveelzijdig is. Het is geschikt voor misosoepen, maar ook voor noedel- en rijstgerechten. Zelfs in een salade doet miso het goed. Zie het als een kruidenpasta die elk gerecht een tikje Japans maakt!

Meer weten over het productieproces? Van dit artikel word je zeker enthousiast! Bovendien lees je daar alles over de verschillen in smaak.

Arame zeewier

Zeewier is steeds meer in opkomst. Mensen ontdekken de unieke smaak en zien hoe zeewier menig gerecht bijzonder maakt. Daarnaast, met dat de Japanse keuken steeds meer mainstream wordt, gaan ook wij Nederlanders steeds een stapje verder. Arame is eigenlijk de ‘instapzeewier’. Erg geschikt voor mensen die nog niet zo dol zijn op zeewier of het niet gewend zijn. De structuur is aangenaam en de smaak zacht en delicaat. Arame kun je het beste even weken, afspoelen en dan in een gerecht gebruiken.

Gedroogde shii take paddenstoelen

Shii take is een van de bekendere Japanse paddenstoelensoorten. Shii take koshin paddenstoelen hebben, in tegenstelling tot shii take donko, een open kap en zijn dunner. Shii take hebben een milde smaak en een vleesachtige structuur. Gedroogde shii take heeft het voordeel dat ze een geconcentreerdere smaak heeft.

Tamari

Ook in de productie van tamari zit enorm veel werk en vakmanschap. Generatieslang werkt onze producent al aan het produceren van de beste tamari, waarbij smaak en authenticiteit voorop staan. Tamari is een glutenvrij product dat bestaat uit sojabonen, water, zeezout en koji. Biologische sojabonen en tarwe rijpen samen met puur gefilterd water en fijn zeezout onder invloed van kojifermenten gedurende minstens één jaar in grote 100 jaar oude cederhouten vaten. Deze vaten staan in de Kura, de fermentatieruimte, waar de natuurlijke omstandigheden optimaal zijn voor de kojifermenten om hun bijzondere werk te doen: het creëren van een unieke smaak met alle 5 de smaakcomponenten zoet, zout, zuur, bitter en umami! Na de fermentatietijd van minimaal 1 jaar wordt de tamari massa op zeer voorzichtige en zorgvuldige wijze enkele dagen geperst. 

Tamari heeft een krachtige smaak en is perfect bij het bereiden van bouillons en voor het kruiden van groentegerechten. Als je van de krachtige smaak houdt, is tamari ook heerlijk als dip voor de sushi!

Geroosterde sesamolie

Onze ongeraffineerde, plantaardige olie is koudgeperst uit licht geroosterd sesamzaad. Het voordeel van plantaardige oliën is dat ze voornamelijk bestaan uit onverzadigde vetzuren. De olie heeft een hoog kookpunt van 200°C en een laag vriespunt van -7°C. De krachtige, aromatische smaak past niet alleen goed in de Amber Albarda misosoep, maar is ook lekker in groentegerechten, door salades of dressings.

terug