Wat is okonomiyaki? + recept wasabimayonaise

Je moet het even twee keer lezen om het goed uit te kunnen spreken. Maar wat is het nu eigenlijk? Okonomiyaki is een hartige Japanse pannenkoek. Vrij vertaald betekent ‘okonomi ‘as you like it’ en yaki ‘gegrild’ of ‘gebakken’. Een wat-je-wilt-pannenkoek! Okonomiyaki wordt gemaakt van kool en beslag en gevuld wordt met vlees, vis, yam of kimchi. Een flexibel gerecht dus.

Okonomiyaki in Japan

In Japan is okonomiyaki behoorlijk populair, vooral in steden als Hiroshima en Osaka. Het is niet alleen te vinden in (speciale) okonomiyaki restaurants, maar het is ook een populair gerecht bij stalletjes op straat, de zogenaamde ‘yatai’ stalletjes. De flexibliteit van het gerecht maakt dat veel mensen dol zijn op deze hartige pannenkoek, die overigens meer weg heeft van een pizza.

In Japan vind je okonomiyaki in grofweg twee stijlen. Volgens de Hiroshimastijl wordt de pannenkoek eerst gegrild en dan belegd met ingrediënten van jouw keuze. Dat kan vlees, vis, kaas of iets vegetarisch zijn. Hiroshima okonomiyaki wordt daarnaast ook vaak belegd met ei en (soba) noedels. Daarnaast vind je okonomiyaki in Osakastijl, waarbij het beslag in de pan wordt gebakken, als een soort Italiaanse frittata. Het belangrijkste bij het bakken van de okonomiyaki is dat je pan niet al te heet is. Omdat er kool in de pannenkoek zit, heb je kans dat die al bruin wordt terwijl de binnenkant nog niet gaar is.

De okonimiyaki van Amber: wat maakt die bijzonder?

De okonomiyaki van Amber heeft het meeste weg van de Osakastijl pannenkoek. Toch is haar Japanse pannenkoek is in meerdere opzichten bijzonder. Daar Japanners toch meestal varkensvlees of vis gebruiken voor de topping, gebruikt Amber seitan. Seitan is een typische oosterse vleesvervanger met een Japanse naam. SEI betekent ‘goed’ en TAN ‘proteïnebron’. En dat is niet voor niets, want seitan bestaat voor maar liefst 28% uit eiwitten. Dat is meer dan de gemiddelde kipfilet! Seitan heeft een hartige, rijke smaak en de TerraSana versie is lekker gemarineerd in tamarisaus. Seitan met een extra Japans tintje!

Hoewel er in Japan meestal geen miso gebruikt wordt in okonomiyaki, gebruikt Amber de lekkere Japanse smaak van miso door instant misosoeppoeder toe te voegen aan het gerecht. Dit geeft de pannenkoek precies die lekkere oriëntaalse smaak die je zou verwachten. Heb je dit soeppoeder eenmaal in huis, dan ga je het vanzelf overal voor gebruiken! Heerlijk om een momentje voor jezelf mee te creëren.

Klik op het plaatje om het Amber Albarda recept van de maand te lezen!

Wat heb je nodig voor dit recept?

In ieder geval een paar van onze allernieuwste Japanse producten!
          

Variaties

Om de pannenkoek een lekkere pittige boost te geven, kun je zelf wasabimayonaise maken. Dit doe je door het volgende met elkaar te mengen:
-          2 eetlepels wasabi
-          5 eetlepels suikervrije mayonaise (friszuur)
-          sap van een halve citroen
-          peper en zout naar smaak

Lekker als lunch of gezonde avondmaaltijd

Ambers okonomiyaki kun je lekker eten als lunch, maar ook als avondmaaltijd. Er zit alles in om je energie te geven voor de uren erna! Het bevat relatief veel ingrediënten, maar zodra je die in huis hebt, maak je met alle gemak nog eens zo’n lekkere lunch!

terug