Frisse, zomerse zeewiersalade van Amber!

Nieuwe maand, nieuw recept! Voor deze (regenachtige) zomermaand heeft Amber Albarda een recept voor een heerlijke, frisse zeewiersalade gemaakt. Weten wat er allemaal in zit?

Dressing: lekkere combi van smaakmakers

In onze Japanse lijn zitten een heel aantal smaakmakers die supergoed met elkaar te combineren zijn. Heb je eenmaal in de gaten hoe lekker je vlees, vis, groenten en prutjes (leftovers!) ervan worden, dan wordt dat absoluut je favoriete marinade- of dressingcombinatie!

Welke combi van smaakmakers Ambers favoriet zijn?

Weet je waarom deze combinatie zo goed werkt? Met deze mix van smaakmakers combineer je alle vijf de smaken: zoet, zout, zuur, bitter en umami. Dat zorgt voor een bijzondere eetervaring. Zo is mirin voornamelijk zoet, sushi-azijn zuur, sesamolie olierijk en shoyu (Japanse sojasaus) vooral hartig, umami. Wist je overigens dat shoyu alle vijf de smaken bevat? Het creëren van deze mix van smaken is het ultieme doel voor onze Japanse producent en dat is hét grote verschil met de in Nederland gangbare zoete sojasauzen. Lees hier meer over onze shoyu en tamari en hoe ze geproduceerd worden.

Nu je weet hoe lekker deze gouden combi is, kun het niet alleen voor dressings in salades gebruiken, maar ook voor marinades voor vlees, vis en peulvruchten. Deze combi is lekker met knoflook en gember, maar ook kurkuma, komijn en andere oosterse kruiden. Amber combineert deze Japanse smaakmakers met sesamzaad, chilipeper, gember en limoensap. Het resultaat is een bijzondere Japanse smaakexplosie!

Meer over het recept van augustus

Amber maakt het je deze maand erg gemakkelijk, want deze salade is in een mum van tijd klaar. De basis van de salade is simpel en bestaat uit maar vier ingrediënten.

Zeewier, rettich en komkommer

Arame wordt ook wel ‘zeewier voor beginners’ genoemd. Het zijn dunne, zwarte reepjes die heerlijk in salades (en misosoepen!) passen. Bijzonder genoeg hebben we nu ook biologische arame. Nori crinkles (of norisnippers) zijn klein van stuk en smaken als de nori die om sushi zit. Ze geven een lekkere bite en een umami smaak aan de salade en zijn door de vorm gemakkelijk te verwerken in je salade. De frisse, lichte, en knapperige bite wordt veroorzaakt door de rettich en de komkommer.

Heb jij al gezien in welke bijzondere Japanse baai onze zeewieren geplukt worden? Peter Jacobs, onze directeur, deed verslag van zijn bezoek aan onze Japanse zeewierproducent. Een prachtig verhaal! Lees het hier.

Recept uitproberen?  

terug