Zeewieren: bijzonder Japans!

Zeewieren zijn voor veel meer gerechten te gebruiken dan je in eerste instantie zou verwachten. En waar en onder welke omstandigheden worden de zeewieren eigenlijk geoogst?

De bekendste zeewier om te eten is nori. Het zwarte blaadje zeewier dat vaak om sushi zit. Maar er zijn nog veel meer heerlijke, mooie zeegroenten, die gebruikt kunnen worden in soepen, salades, groentegerechten, stews, bonen- en granengerechten. Met het zeewierproduct agar-agar kun je zelfs heerlijke desserts maken!

Tot in het begin van de vorige eeuw vormden sommige soorten zeewieren als dulse en Iers mos ook in Europese landen zoals Ierland, Schotland en Bretagne een regelmatig onderdeel van het menu. Het Ierse “laver bread” is een bekende delicatesse. Voor grote delen van de wereldbevolking is het eten van zeewieren net zo gewoon als het eten van landgroenten. Denk aan landen als Japan, Korea, Vietnam, China en de Filippijnen. Alleen al in een traditioneel Japans ontbijt kunnen wel drie soorten zeegroenten in kleine hoeveelheden voorkomen: kombu (gebruikt om bouillon te maken), wakamé in de traditionele ochtend misosoep en geroosterde strips nori word geserveerd bij de rijst.

Waar komen TerraSana's zeewieren vandaan?

De meeste van de TerraSana zeewieren komen uit de Ise-Shima baai aan de zuidzijde van Japan. Deze regio is ook voor Japanners het mekka van de zeewierwinning. Dankzij de bijzondere ligging, de juiste temperatuur, de minimale vervuiling, de rijke aanwezigheid van voedingstoffen én de eeuwenoude ervaring van de zeewier plukkers en bereiders, komen hier de beste zeewieren ter wereld vandaan. 

De Ise-Shima baai is omgeven door een groot nationaal park en is tevens een heilige plaats voor Japanners omdat hier de voor Shinto godsdienst zo belangrijke heiligste heiligdommen te vinden zijn. Uit dit nationaal park stromen verschillende rivieren in de baai en brengen voor zeewieren belangrijke nutriënten uit de uitgestrekte wouden en bergen mee. 

De productie van zeewier

De zeewieren zijn wild of minimaal gecultiveerd, (bijvoorbeeld door het enten van nori en wakamé culturen op touwnetten in de oceaan) waardoor ze beter groeien. 

Verder krijgen ze geen enkele behandeling behalve het zorgvuldig oogsten, wassen met vers water, drogen in de zon en een eventuele nabewerking afhankelijk van de soort zeewier. Deze zeewieren zijn onvergelijkbaar met de Europese (biologische) zeewieren. Bij het vergelijken van de Japanse wakamé en de Europese wakamé is 1 ding duidelijk: de Japanse wakamé smaakt zeer zuiver en aromatisch! 

De 100% natuurlijke TerraSana zeewieren zijn van de allerbeste kwaliteit. De kwaliteit van de zeewieren staat onder controle van de Japanse Keuringsdienst van Waren.

Recepten met deze heerlijke zeegroenten

 terug