Fukushima: zes jaar na de ramp

Het is inmiddels zes jaar na de kernramp in Fukushima. In de afgelopen jaren hebben we veel vragen gehad over hoe wij omgaan met het importeren van voedsel uit Japan, wat de EU-normen zijn en wat onze normen zijn. Hoe kunnen wij garanderen dat onze producten niet besmet zijn met radioactieve straling?

Maatregelen

Na de ramp zijn er ontzettend veel maatregelen getroffen. Dat moest ook, want veiligheid gaat boven alles. Zeer uitgebreide controles en honderden analyses op voedsel uit heel Japan werden uitgevoerd en verplicht.  
 
Onze Japanse producent Muso controleert zijn producten al zes jaar zeer intensief. Het bedrijf heeft meer dan 500 analyses uitgevoerd sinds de ramp. Het goede nieuws is dat in geen van de producten ooit radioactieve besmetting is gevonden. Daarbij werd de zeer strikte norm van 3 Bq (becquerel) gehanteerd. In vergelijking met de EU-normen is dit slechts een fractie van de toegestane 500 Bq.

Analyses in 2016

Zeer recentelijk zijn weer 30 analyses uitgevoerd op onze producten. We hebben deze producten zorgvuldig uitgekozen, zodat we zeker weten dat álle producten veilig zijn. Omdat bijvoorbeeld de drie soorten thee van dezelfde plant en plantage komen, was het analyseren van één soort voldoende. De uitslag? Alle producten zitten onder de detectiegrens* van 3 Bq. Al onze Japanse producten zijn dus superschoon en veilig!

*de detectiegrens is de kleinste hoeveelheid die kan worden gemeten volgens de methode van het lab. Deze grens kan per product verschillen. De radioactiviteit is altijd lager dan de detectiegrens.
 
Meer weten over de laatste analyses? Neem contact op met onze kwaliteitsafdeling via info@terrasana.nl

Wat zijn de normen?

Welke normen hanteert de EU en welke normen hanteren wij? Deze tabel geeft een overzicht:
 

Stralingsnorm op EU niveau

500 Bq

Stralingsnorm Ökoinstitut

50-100 Bq

Stralingsnorm TerraSana

< 20 Bq

Analyses TerraSana producten tot op heden

< 10 Bq

Minder maatregelen na zes jaar positieve resultaten

Hoewel het voor de meeste levensmiddelen niet langer noodzakelijk is om analyses te doen, blijven de maatregelen voor bepaalde producten wel van kracht. Dit geldt voor paddenstoelen, thee, visserijproducten, bepaalde eetbare wilde planten, bepaalde groenten, bepaalde soorten fruit, rijst en sojabonen uit bepaalde gebieden in Japan. Op deze manier kunnen we de veiligheid van producten ook in de toekomst blijven garanderen.

Waar in Japan komen onze producten vandaan?

Aangezien er in voedsel dat in de prefectuur (provincie) Fukushima wordt verbouwd nog steeds radioactieve besmetting wordt gevonden, importeren wij absoluut geen producten uit deze regio.

Onze producten komen met name uit het lage midden en zuiden van Japan. Daarmee zijn alle producenten meer dan 300 km verwijderd van Fukushima. Bekijk hier een kaart van Japan om te zien waar onze producten precies vandaan komen.

 Op dit kaartje zie je waar de Japanse producten van TerraSana precies vandaan komen.
 
 
 


terug