Ben jij bekend met umami?

Umami: ontdekt door een Japanner

Umami kennen we als de vijfde smaak. Umami is ooit ontdekt door - hoe kan het ook anders - een Japanner. Tijdens het eten van zeewier ontdekte hij een smaak die hij niet kon plaatsen als zoet, zuur, zout of bitter. Hij gaf de smaak de naam ‘umami’, wat in het Japans letterlijk ‘heerlijke smaak’ betekent. Umami kan worden omschreven als krachtig, hartig, zoutig of bouillonachtig.

Brengt smaken samen

Hoewel umami ook in Europese voedingsmiddelen voorkomt (bijvoorbeeld in Parmezaanse kaas en diverse vlees- en vissoorten), wordt de smaak vaak niet herkend. Wat de umamismaak eigenlijk doet, is smaken samenbrengen, uitbalanceren en zelfs verbeteren. Bijzonder, toch?

Waar komt umami in voor?

Umami komt van nature in bijzonder veel Japanse producten voor. Zo vind je de smaak in shiitake, sommige vlees- en vissoorten, kombu, nori, wakame en Japanse thee. Bovendien ontstaat de umamismaak door kojifermentatie, waardoor onder andere miso, sojasauzen, amazake en sake aan deze lijst toegevoegd kunnen worden.

Zonder smaakversterkers of toevoegingen tóch die hartige smaak

In Europa wordt umami in veel producten nagebootst, door glutamaat (een smaakversterker) toe te voegen, bijvoorbeeld aan bouillonblokjes en chips. Wij en ook Japanners moeten niets hebben van dit kunstmatige gedoe. Voor Japanners is het een kunst geworden om de umamismaak op een natuurlijke manier naar boven te halen. De meest geniale manier is toch wel het proces van kojifermentatie dat umami creëert. Lees hier meer over hoe dat werkt.

 


terug