Zo worden soba- en udonnoedels gemaakt!

Heerlijk en veelzijdig!

Soba is het Japanse woord voor boekweit. Dit is dan ook het ingrediënt dat deze noedels zo bijzonder maakt. Soba is een populair en veelzijdig product. Japanners eten het vaak in een bouillon of misosoep of combineren het met vis-, vlees- of groentegerechten. De nootachtige smaak, de perfecte textuur van de noedels en de manier waarop ze om je eetstokjes glijden, is een genot voor iedereen!
 
Onze sobanoedels ondergaan een productieproces dat werkelijk niet traditioneler kan. Er wordt met de grootste gedrevenheid en zorgvuldigheid veelal handmatig gewerkt, en elk deel van het productieproces wordt strak in de gaten gehouden door de familie Tanaka. Zij zijn alweer van de vijfde generatie en zorgen er met ruim 110 jaar ervaring voor dat in hun kleine, ambachtelijke bedrijf sobanoedels van de mooiste, handgemaakte kwaliteit worden gemaakt.


Langdurig productieproces, de beste kwaliteit

Om goede biologische soba te maken, zijn allereerst goede biologische grondstoffen nodig. Bij Tanaka worden deze grondstoffen (biologische boekweit en tarwe) dan ook op de beste kwaliteit geselecteerd. Na deze selectie wordt het boekweit en/of tarwe gemengd met water en op lage temperaturen gedurende 1,5 uur gekneed. Met behulp van een speciaal voor de Tanaka’s gemaakte mixer wordt de textuur zo mooi en stevig, dat de noedels erg lijken op met de hand geknede noedels.
 
Na een rusttijd van 30 minuten wordt het deeg in vier stappen steeds dunner uitgerold. Wanneer het deeg dun genoeg is, wordt het met speciale messen in lange dunne reepjes gesneden, opgehangen en naar de droogzolder verplaatst. Op de droogzolder worden de noedels (zonder kunstmatige conditionering) gedurende 12 tot 16 uur in de lucht gedroogd. Tanaka besteedt in verhouding tot andere noedelproducenten veel meer tijd aan het rijpen en drogen van de noedels. Het creëren van de beste smaak en kwaliteit is het hoogste doel, niet snelheid, gemak of kwantiteit. Zo worden de ingrediënten en juiste hoeveelheden soms ook aangepast aan de seizoensveranderingen, het klimaat, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Dit maakt hun generatielange ervaring onmisbaar!
 
Pas als de noedels droog genoeg zijn, worden ze bundel voor bundel op lengte gesneden en verpakt in handzame verpakkingen van 250 gram. Het lijkt een eenvoudig productieproces, maar er is een groot kwaliteitsverschil met de in Europa geproduceerde pasta’s en spaghetti. Daar worden de pasta’s met grote snelheid in één productiegang bereid en het deeg onder hoge druk door vormpersen gedrukt, kunstmatig gedroogd en direct verpakt. Dat verschil in kwaliteit proef je!100% boekweit variant

Het heeft de Japanners wat jaren gekost om te ontdekken hoe je elastische noedels maakt van 100% boekweit. Dit is namelijk een ingewikkeld karwei. Voorheen werd altijd tarwe toegevoegd, omdat gluten zorgen voor de elasticiteit die noedels zo populair maakt. Tegenwoordig verstaan onze producenten echter ook deze kunst tot in de puntjes. Zo kunnen ook mensen met een glutenallergie genieten van heerlijke, veerkrachtige noedels!
 
Naast de 100% boekweit versie leveren we ook soba 40% boekweit (60% tarwe) en soba yomogi (met tarwe en bijvoet).


Udon: platte tarwespaghetti

Het productieproces van udonnoedels komt overeen met de productie van sobanoedels en wordt met dezelfde zorg door de Tanaka’s bereid. Het verschil tussen soba en udon zit in de grondstof. Zo wordt udon gemaakt van 100% tarwe. Daarnaast hebben udonnoedels een iets plattere vorm. Een heerlijke Japanse spaghetti die goed in de Europese keuken past.Soba- en udonnoedels zijn lekker…

... om koud of warm te eten
... i
n combinatie met zeewier en gestoofde (groene) groenten
... a
ls lichte lunch
... in combinatie met paddenstoelen en noten
... 
met tempura (gefrituurde groenten in beslag)
... 
bij ‘Hiroshima-style’ okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)
... in misosoepenterug