Jodium in zeewier: weet jij hoe het zit?

In maar weinig producten vind je van nature het mineraal jodium. Zeewieren zijn echter heel goed in staat om (veel) jodium op te nemen. Hoewel dit op zich een goede stof is, zit er voor sommige doelgroepen (zwangere vrouwen, kinderen en mensen met een schildklieraandoening) een bovengrens aan de dagelijkse hoeveelheid. Dit is ook de reden waarom de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ons verplicht om op de verpakkingen een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te zetten.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Deze aanbevolen hoeveelheid verschilt van 15 gram (nori) tot 5-6 cm (kombu) per dag. Daarnaast wordt aanbevolen om maximaal 2-3 keer per week zeewieren te gebruiken en om ze vóór gebruik te wassen.  Kombu wordt alleen gebruikt als ‘laurierblaadje’ en wordt dus niet opgegeten. Omdat nori na de oogst een aantal keren uitgebreid gewassen wordt in zoet water, verliest dit zeewier de meeste jodium en is wassen niet nodig. De EFSA (European Food Safety Authority) beveelt voor volwassenen een bovengrens van 0,6 mg jodium per dag aan. Bereiding en gebruik volgens de gebruiksvoorschriften die vermeld staan op het etiket.
 
Soort zeewier Maximale hoeveelheid
AO nori 15 g per dag
Arame 2 g per dag
Hiziki 1 g per dag
Instant wakame 5 g per dag
Kombu 5-6 cm per dag
Nori 15 g per dag
Nori snippers 15 g per dag
Sushi nori 15 g per dag


Meer weten over jodium, in welk voedsel het zit en waar het goed voor is? Lees het hier.

Andere mineralen

Zeewieren voeden zichzelf door voedingsstoffen uit de zee direct in hun celwanden te absorberen. Hierdoor neemt zeewier naast een relatief hoge dosis jodium ook een hoop andere mineralen uit de zee op. Zo vind je calcium, magnesium, natrium, kalium, fosfor en ijzer in een groot gedeelte van de zeewieren. Dit maakt zeewieren absoluut uniek!

Meer over ons (biologische) zeewier

Zeewieren zijn upcoming. Steeds meer Europeanen ontdekken de voordelen van het eten van zeewier. Het wordt ook wel ‘het nieuwe superfood’ genoemd. Wij willen Europa graag kennis laten maken met ’s werelds beste zeewieren. Zeewieren van goede (soms zelfs biologische) kwaliteit, van plekken waar de omstandigheden en het klimaat optimaal zijn en waar Japanners meesters zijn in het selecteren van de beste zeewieren.
 
Wij bieden 10 verschillende soorten zeewier, waarvan een groot gedeelte uit het mekka van de zeewierwinning komt: de Ise-Shima baai in Zuid-Japan. Lees hier het reisverslag van onze directeur Peter Jacobs over zijn trip naar Ise-Shima.


Dit is hoe arame groeit!terug