Bijzondere Japanse theesoorten

Thee is heerlijk om de dag mee te beginnen. Een lekkere warme kop om fysiek en mentaal mee op te warmen. Japanners drinken al eeuwenlang thee en zagen dit vroeger zelfs als geneesmiddel. Tegenwoordig is in Japan vooral groene thee populair als dagelijks drankje. 


Productie van groene thee

In tegenstelling tot Engelse en Chinese (groene) thee, wordt de Japanse thee na het plukken direct verwerkt. Hierdoor blijft de karakteristieke en unieke umami smaak van de blaadjes behouden. Na het plukken worden de blaadjes in een speciale theeverwerkingsruimte losgeblazen, gestoomd, en in grote droogtrommels langzaam gedroogd. Dan volgt het rol- en droogproces. Met behulp van uitgekiende machines wordt in zeven stappen het vochtgehalte verminderd en worden de blaadjes op een zorgvuldige manier opgerold, ook weer om de oorspronkelijke aroma’s te behouden. Vervolgens worden de blaadjes en de steeltjes van elkaar gescheiden, verwerkt en verpakt.
 

Een goed kopje thee verdient aandacht!

De Japanse theeceremonie

Waar Europeanen bij het maken van thee net gekookt water over theeblaadjes gieten, gaat dat in Japan heel anders. Theedrinken wordt gezien als een vorm van kunst en dat begrijp je zodra je een theeceremonie hebt meegemaakt. Zo’n Japanse theeceremonie is dé manier om wederzijds respect te uiten en een moment van harmonie en rust te creëren.


De ‘thee-ervaring’ van Peter Jacobs, directeur van TerraSana, bij een bezoek aan Japan:

“In een gietijzeren theepot legt mevrouw Kawasaki (eigenares van de theeplantage waar de struiken van TerraSana groeien) gedroogde sencha in een zeef. Nadat het water gekookt heeft, schenkt ze het water niet op de blaadjes, maar in lege theemokjes. Ze laat het rusten tot het water de juiste temperatuur heeft (85°C - 90°C) en de mokjes zijn voorverwarmd. Pas dan giet ze het water in de theepot en laat ze de thee 1 tot 2 minuten trekken. Om het af te maken, is ze minimaal zo zorgvuldig: in elk kopje giet ze één voor één een laagje thee. Hier gaat ze mee door tot alle kopjes gevuld zijn. Zo worden de aroma’s gelijkmatig verdeeld. Het resultaat is verrassend! Een zacht bittere smaak, umami en een heel lichte, zoete smaak in de achtergrond. Bij een tweede keer ga je hetzelfde ritueel door, maar laat je de thee slechts 10-20 seconden trekken. De smaak is echt anders. Zachter, minder bitterheid en zoeter.”

Drie heerlijke soorten: sencha, kukicha, hojicha

Sencha, kukicha en hojicha zijn alle drie groene theesoorten en komen van één en dezelfde struik. Het verschil van het eindresultaat zit in het moment van plukken, de verwerking, sortering (blaadjes of steeltjes) en nabewerking (wel of niet fermenteren en/of roosteren). Wat de drie soorten gemeen hebben, is dat de umamismaak in zowel sencha als kukicha en hojicha in meer of mindere mate naar voren komt.


Sencha

Groene thee van de eerste pluk
Iets bittere, frisse en umami smaak


In Japan wordt niets zoveel gedronken als sencha. Deze thee is gemaakt van de jonge, groene theeblaadjes van de eerste pluk. Het bijzondere aan sencha is dat je de vijfde smaak (umami) erin kunt ontdekken. Bezoek je een Japanner? Dan krijg je gegarandeerd sencha voorgezet, waarschijnlijk samen met wagashi (plantaardige Japanse zoetigheden).
 
De beste sencha zet je door water van ongeveer 60 graden te gebruiken en de thee 2 minuten te laten trekken.


Hojicha

Geroosterde theeblaadje
Ronde, aardse, rokerige smaak


Hojicha is een vrij grove, groene theesoort. Hojicha is speciaal doordat de theeblaadjes in een trommeloven boven een zacht vuur geroosterd worden. Dit geeft een ronde, aardse en iets rokerige smaak.


Tip! Om je hojicha wat frisser te maken is het lekker om een schijfje citroen of sinaasappel in de iets afgekoelde thee te doen. Heb je liever een zoete thee? Gebruik dan een beetje ahornsiroop.


Kukicha

Groene thee van de tweede of derde pluk
Krachtige, umami smaak


Kukicha is een lekkere, dagelijkse thee die uit de smaakvolle theeblaadjes van de tweede of derde pluk wordt gemaakt. De smaak is krachtig en in de nasmaak proef je een vleugje umami.


Ben jij in voor typisch Japans theemomentje? Neem dan eens anko bij de thee. Dit is een zoete snack die gemaakt is van adukibonen, water en suiker. 


terug